Subota, 25. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šerifa Salihović preživjela je silovanje sa 27 godina: Još nismo doživjele pravdu

Žrtve ratne traume i ratnog silovanja s početka 90-tih godina još nisu doživjele pravdu, a počinitelji ratnih silovanja prema svjedočenjima žrtava su i danas na slobodi – rečeno je danas u Tuzli na konferenciji za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja. 

Šerifa Salihović imala je samo 27 godina kada je, uz 480 žena i djece, proživjela silovanja. Njena kuća se nalazi u Liplju kod Zvornika u kojoj se nalazio logor.

– To je bio pakao. Imala sam četiri kćerke. Svekrva i ja smo bile zarobljene. Sreća je što mi djeca nisu bila zarobljena. Svekrva, Đulza Salihović i ja smo bile zarobljene i mučene. Tu je bilo puno svijeta, gledali smo silovanja i klanja. Nisam nikada dočekala pravdu niti ću je ikada dočekati – rekla je danas Salihović.

I Mirsada Tursinović pred Sudom BiH je svjedočila o onome što je doživjela, o svojoj traumi i ratnom silovanju. Također, pravdu nikada nije dočekala jer se počinitelj silovanja nalazi, kako tvrdi, izvan granica naše zemlje.

– Sve što sam uspjela je pogledati majku i brata i vidjela sam njihova blijeda lica. Ipak, nisu mi uspjeli pomoći. Morala sam se popeti na sprat jedne kuće. Počinitelj silovanja mi je samo rekao da se raspremim. Tresla sam se od straha. Odbijala sam ga. Udario me, bacio na ležaj i silovao. Gušeći se u sopstvenim suzama molila sam ga da me ubije. Sa 18 godina obilježena sam žigom srama – rekla je Tursinović, koja se već godinama bori da žene žrtve rata dočekaju pravdu.

Mnogi počinitelji ratnih silovanja danas su na slobodi, a predsjednica udruženja “Vive žene” iz Tuzle, Jasna Zečević smatra da je sistem u BiH po ovom pitanju posebno zakazao.

– Mi u suštini nemamo sistema. Naša država ne funkcionira. Čak se i Njemačka odmah nakon Drugog svjetskog rata oporavila, jer je postojao sistem. Mi ovdje, u ovako osjetljivom okruženju, s ljudima koji su pogođeni ratom, pokušavamo napraviti neki sistem u državi koja ne postoji – mišljenje je Zečević. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje