Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Senatorka Shaheen: Tročlano Predsjedništvo je u ratu sa samim sobom

Preuzmite sliku

Senatorka Jeanne Shaheen se obratila Komitetu za vanjske poslove američkog senata po povratku iz prošlosedmične posjete zemljama Zapadnog Balkana, gdje je boravila sa senatorima Chrisom Murphyjem i Thomom Tillisom.

Shaheen je govorila tokom saslušanja o zahtjevu za budžet State Departmenta, kojem je prisustvovao i državni sekretar Antony Blinken, a izlaganje je započela upravo sa svojom posjetom Zapadnom Balkanu i svojim viđenjem situacije u regiji.

Ako Putin bude zaustavljen u Ukrajini, mogao bi početi sijati haos na drugim mjestima, a otisci njegovog malignog utjecaja se mogu vidjeti širom Zapadnog Balkana,” upozorila je Shaheen na početku izlaganja.

Izrazila je posebnu zabrinutost situacijom u Bosni i Hercegovini, istaknuvši kako je zemlja zahvaćena korupcijom, te joj nedostaje vodstvo a, kako je kazala, “tročlano Predsjedništvo je u ratu sa samim sobom”.

Shaheen je upozorila na “problematične sigurnosne izglede” u zemlji.

“Imali smo priliku se sastati s predstavnicima EUFOR-a i NATO misije, i svi s kojima smo razgovarali ukazali su na rastuću zabrinutost oko mogućnosti da se Rusija poigra sa ponovnim odobravanjem mandata EUFOR-a ove jeseni”, kazala je senatorka, dodavši kako se čini da ne postoji “plan B” ukoliko se to desi.

Naglasila je kako su o tome razgovarali s američkim ambasadorom i mnogim drugima, kao i tokom boravka u štabu NATO-a u Briselu. Pitala je državnog sekretara da li postoji plan kojim bi se osiguralo prisustvo u očuvanju mira. Blinken je na početku kazao kako, općenito, situacija s ruskom agresijom na Ukrajinu, samo potvrđuje “širu hitnost integracije svih ovih zemalja u europsku strukturu”, te da Sjedinjene Države to ohrabruju na razne načine.

Podijelio je zabrinutost senatorke Shaheen za situaciju u BiH, te se složio kako je neophodno održati neku vrstu međunarodnih snaga s adekvatnim mandatom koje bi održavale mir u zemlji. Iako nije otrkio detalje o kakvim aktivnostima je riječ, Blinken je kazao kako upravo zbog te zabrinutosti i mogućnosti blokade glasanja pred Vijećem sigurnosti UN-a o mandatu EUFOR-a radi se na intervnentnim planovima te kako se na tome surađuje s raznim interesnim grupama.

Shaheen je zaključila poređenjem situacije danas u zemljama Zabadnog Balkana i 2010. kada je također boravila u posjeti, kazavši kako je sada mnogo više zabrinuta političkom situacijom u svakoj od zemalja nego što je bila prije dvanaest godina.

“Trebamo obratiti pažnju na to”, zaključila je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,