Nedjelja, 24. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Selmir Mašetović pušten na slobodu: Tursko tužilaštvo predočilo tri dokaza protiv mladića iz Gradačca

Selmir Mašetović, 23-godišnji bh. student psihologije i pedagogije, koji se od 22. maja ove godine nalazio u pritvorskoj jedinici zatvora u turskom gradu Usaku, odlukom Suda je pušten na slobodu u utorak u 19 sati.

No, protiv Mašetovića će biti pokrenut sudski postupak zbog sumnji u to da je pripadnik FETO-a, organizacije koja je u Turskoj proglašena terorističkom i na čijem se čelu nalazi Fethullah Gulen, bivši veliki prijatelj turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, a nakon razlaza, njegov najveći i najljući neprijatelj.

Gulen danas živi u SAD-u i Erdogan je više puta insistirao na njegovom izručenju, kao osobe koja je, navodno, pokrenula državni udar u Turskoj 2016. godine.

Konzul BiH u Turskoj Began Muhić za Oslobođenje je rekao da je tužilac protiv Mašetovića iznio tri materijalna dokaza, koja su, očito je, prevagnula pri opredjeljivanju da se Mašetoviću ipak sudi, ali sa slobode.

Prvi dokaz je, kako je objasnio Muhić, fotosvjedočanstvo na kojem je, navodno, Mašetović kao pripadnik antivladinih demonstracija u 2014. godini, a u njegovoj blizini su, istakao je tužilac, deklarisani pripadnici organizacije FETO.

Drugi dokaz je neki transakcijski račun, a treći su navodni Mašetovićevi razgovori i SMS poruke, za koje se tek treba dokazati da on stoji iza njih.

Tužilac je uvjeren da se ne radi o krađi identiteta.

Husein Mašetović, Selmirov otac koji živi u Gradačcu, kaže da je sretan zbog puštanja sina na slobodu.

“To je sada najvažnije, a o ostalim detaljima mislim da je prerano govoriti, sve dok ne budem vidio šta se tačno stavlja kao teret Selmiru. I dalje tvrdim da je moj sin nevin i da su se sve te sumnje javile samo zbog nesretnog spleta okolnosti ili zbog nečeg što je njemu namontirano. Siguran sam da će se na sudu to i dokazati”, kaže Husein, navodeći kao primjer činjenicu da se razgovor koji je Selmir, prema tvrdnji tužioca, vodio s pripadnikom pomenute grupe FETO, odvijao u vrijeme kada je Selmir bio u BiH, iako se u materijalima optužbe tvrdi da je on tada bio u Turskoj.

Selmir je uhapšen 22. maja ove godine i to nakon što su mu na fakultetu saopštili da ode i javi se u policijsku stanicu.

On je otišao i više ga nisu pustili vani.

Nevičan ovakvim situacijama sa kojima se prvi put suočio, na pitanje policajaca da li želi konzularnu zaštitu, odbio je, misleći da će sve to brzo završiti, a nije htio uznemiravati svoje roditelje.

Prema tvrdnji njegovog oca, Selmiru je ostao samo još jedan ispit do okončanja studija.

“Svaki je ispit položio na vrijeme i svaku je godinu očistio u roku. On je u Tursku otišao da uči i čim bi dao ispite, vraćao bi se u Bosnu i Hercegovinu”, govori Husein Mašetović.

Selmir je, inače, u početku bio stipendista organizacije za koju se tvrdi da pripada gulenovcima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,