Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Selektivni uzgoj bosanskog brdskog konja u Posavini

Preuzmite sliku

Pašaga Hećimović iz Orašja, zajedno sa suprugom i kćerkom, formirao je privatnu ergelu “Sava” u Orašju koja će se baviti selektivnim uzgojem bosanskog brdskog konja.

”Imam dovoljno zemlje, gotovu štalu, a želja se javila da i mi kao porodica damo svoj doprinos u očuvanju ove naše pasmine” , kazao je Hećimović, saopćeno je iz Međunarodnog udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja.

Hećimović kaže kako je cijela priča počela sasvim slučajno.

“Još iz dječačkih dana gajim veliku ljubav prema konjima. Došao sam u priliku da kupim konje koji su mi se svidjeli, tada nisam ni znao da se radi o bosanskim brdskim konjima. Stupio sam u vezu s Enverom Žigom, vlasnikom ergele Žiga, koji mi je objasnio da posjedujem vrlo kvalitetna grla uzgojena u čistoj krvi, te da konji koje sam kupio posjeduje identifikacijske knjižice i matične listove. Kako sam bolje upoznavao svoje konje sve više su mi se sviđali i sada mi je neobično drago da sam došao baš do ove pasmine”, istaknuo je.

Hećimović je ovih dana dobio rješenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu o formiranju ergele tako da je njego rad na uzgoju bosanskog brdskog konja i zvanično verificiran.

Uzgoj je počeo s tri rasplodne kobile i jednim pastuhom, a tokom ovog mjeseca u ergeli Sava očekuju prvi pomladak – dvije kobile su ždrijebne.

U ergeli uzgoj će se odvijati u skladu sa strogim selekcijskim pravilima utvrđenim od Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: