Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Seksizam i uvrede u Skupštini KS i Federalnom parlamentu

Preuzmite sliku

Seksistički nastupi parlamentaraca i zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo na račun Sabine Čudić i Aleksandre Nikolić su krajnje degutantni. Regaovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Na današnjo 54. radnoj sjednice Skupštine Kantona Sarajevo svjedočili smo raspravi. Povod je bio seksistički komentar Dževada Poturka (SBB) o haljini u kojoj je na sjednicu došla Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade sarajevskog kantona. “Kako se obukla, samo da je sa krtolom još došla i paradjzom do sebe. Jako neprimjereno obučena ko da je pošla na plažu”, kazao je Poturak

Predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Okerića da reaguje pozvala je Zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija.

Ja bih kao žena od vas tražila lično da uvedete red, odnosno da se ne dozvoli seksistički istup zastupnika Poturka koji je upravo ministrici dao vrlo porgdno mišljenje”, kazala je Bešlija.

Poturak se pravdao kako nije uvrijedio zastuonicu Bešlija i da nije način da dođe na posao u providnoj haljini, te mu je Okerić ugasio mikrofon.

“Da sam premijer, da sam neki zastupnik muškog roda roda, sigurno se niko od vas nikad ne bi tako obratio. Ne znam da li ste se ohrabrili time što sam žensko i zastupam Vladu ili što je moje prezime Nikolić ili nečim četvrtim”, izjavila je ministrica koja je potom od Poturka tražila da joj se izvini.

Poturkov seksistički nastup osudio je i premijer KS Edin Forto.

Primitivne komentare i vrijeđanja doživjela je i Sabina Čudić, Federalna zastupnica( Naša stranka)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sabina Cudic (@sabinacudic)

DF i SDA u toku rasprave u parlamentu o ustavnom uređenju BiH diskutuju da li me je moguće voljeti. Jer je to za njih prioritetno pitanje”, napisala je na svom IG profilu Sabina Čudić.

“Ko vam daje za pravo dakmentaišete”, “Vaša facijalna ekspresija, pitam se ko vas može voljeti pa i politički.” “Ja znam neke ljude koje je i vole, jel (smijeh)” – samo su neki od komentara zastupnika SDA i DF-a na račun Sabine Čudić (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,