Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sekretarica Denisa Prcića u iskazu tužiocu potvrdila: Diplome slali brzom poštom

Preuzmite sliku

Melisa Belkić-Mujkanović izjavila da je sve radila prema uputama uhapšenog Prcića, kutije s dokumentacijom iznijela sa suprugom.

U daljnjem iskazu tužiocima Mujkanović je kazala da je diplome studentima slala poštom prema uputstvima Prcića

Sud BiH odbio je žalbu uhapšenog Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u BiH, kojem je prije pet dana određen jednomjesečni pritvor. On se žalio na odluku o pritvoru prema prijedlogu Tužilaštva BiH. Uvažena je žalba njegove uhapšene saradnice Melise Belkić-Mujkanović, kojoj su određene mjere zabrane, piše Avaz.

Ranije su mjere zabrane određene za njenog supruga Emira Mujkanovića, koji se brani sa slobode. Oni su, podsjećamo, uhapšeni u Tuzli prošle sedmice. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito stjecanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Tokom pretresa Univerziteta pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz o tome da je Mehmedagić ikada bio student ove ustanove. No, on je ovu diplomu, koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, proglasio tajnom kako bi spriječio daljnju istragu Tužilaštva.

Međutim, iskaz uhapšene Melise Belkić-Mujkanović, koja je bila uposlenica – sekretarica Američkog univerziteta u Tuzli, a koji je u posjedu Avaza, otkriva šokantne informacije.

 • Mujkanović je u iskazu datom Tužilaštvu BiH nekoliko mjeseci prije hapšenja potvrdila navode Tužilaštva da je, prema uputama Prcića, zajedno sa svojim suprugom iznijela kutije s dokumentacijom koja je bila spakirana i koja se nalazila u Američkom univerzitetu BiH.

  – Došla sam sa svojim sadašnjim suprugom Emirom Mujkanovićem i iznijela određeni broj već spakiranih kutija, u kojima su se nalazile knjige s fakulteta. Moj muž je nosio kutije, koje smo predali jednom muškarcu koji je došao kombijem, a kojeg sam i ranije viđala na Univerzitetu. Kutije sam predala prema nalogu, a nakon komunikacije s Denisom Prcićem – istakla je Belkić-Mujkanović.

  U daljnjem iskazu tužiocima Mujkanović je kazala da je diplome studentima slala poštom prema uputstvima Prcića.

  – Jedan dio diploma mi je Prcić dostavljao i putem pošte iz Sarajeva. Ja sam dobivala upute kome trebam diplome poslati brzom ili običnom poštom nakon što studenti uplate iznos od 1.500 KM – rekla je Belkić-Mujkanović.

  Na upit tužioca ko je sve radio u Studentskoj službi tokom 2018. i 2019. godine na poslovima vođenja matičnih knjiga, Belkić-Mujkanović je izjavila:

  – Tada smo u Studentskoj službi radile ja i Sanela Bučuk i mislim da smo samo nas dvije bile tu, a svi podaci upisivani su u matične knjige prema nalogu predsjednika Prcića.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje