Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Seizmolog Ivan Brlek otkriva imamo li razloga za strah od snažnijih zemljotresa

Sve učestaliji zemljotresi u posljednje vrijeme na području Bosne i Hercegovine uznemirili su stanovnike naše zemlje. Iako su brojni građani uplašeni, iz Seizmološkog zavoda Federacije BiH kažu da nema razloga za strah i paniku.

– Posljednjih mjesec dana na teritoriji naše zemlje pojavilo se više podrhtavanja tla, međutim ne radi se o nekoj posebnoj aktivnosti. To je redovna aktivnost, bilans slobodne seizmičke energije je konstantan. Zemljotresi nisu velike jačine i time se oslobađa seizmička energija na pojedinim područjima i smanjuje se vjerovatnoća od pojave jačih zemljotresa – rekao je za Tuzlanski.ba seizmolog, Ivan Brlek.

Brlek dodaje kako je Bosna i Hercegovina negdje pri vrhu u Evropi što se tiče seizmičke aktivnosti.

– U evropskom smo vrhu, međutim puno veći zemljotresi javljaju se na područjima poput Italije, Grčke, Albanije… Kod nas zemljotresi nisu razorne snage i po nekim statističkim metodama ne očekujemo pojavu katastrofalnih zemljotresa, tako da nema razloga za paniku – kazao je naš sagovornik.

Ipak, u slučaju da se dogodi zemljotres, Brlek savjetuje da građani budu skoncentrisani u tom trenutku.

– Savjet je, recimo, udaljiti se od nekih objekata gdje bi se moglo očekivati rušenje dimnjaka ili padanje crijepova sa krova. Najvažnije je biti skoncentirsan i ne paničariti u trenutku zemljotresa i ništa se loše neće dogoditi – zaključio je seizmolog Ivan Brlek. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje