Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šehidsko mezarje Kovači: Aprili važni u životima građana Sarajeva, ali i BiH

Preuzmite sliku

Sa polaganja cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, poručeno je kako su aprili važni u životima građana Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Evocirajući uspomene na datume koji su bitno utjecali na sudbinu glavnog grada BiH, predsjedavjući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakao je kako se Sarajevo kroz historiju uvijek vezalo za aprile, posebno za 6. april.

“To je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma, ne samo Sarajeva već i BiH. To je datum za koji možemo reći da je otpor fašizmu, agresiji, bezumlju, datum koji je pokazao da građani BiH nikada nisu pristajali na takvo bezumlje cijeneći multietničnost BiH”, kazao je Zvizdić.

Dan 6. april je, prema njegovim riječima, dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata te dan kada je u proteklom ratu započela njegova opsada.

“Prava poruka bi bila da stvaramo ambijent u kojem će odrastati generacije koje će razumjeti ono što se desilo u BiH, koji će voljeti svoju domovinu i koji će svoje privatne i poslovne ambicije vezati za BiH”, zaključio je Zvizdić.

Svakog aprila, svaki građanin Sarajeva, ali i BiH može evocirati veliki broj uspomena na te dane, istakao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Dodao je kako se različite emocije bude na spomen 6. aprila.

“Danas posmatramo sa pozitivnog aspekta, oslobođenje grada Sarajeva od jednog fašizma prije 70 godina i početak drugog fašizma skoro u istim danima 50 godina kasnije. Ne sjećam se prvih padova fašizma, ali se sjećam početaka drugog fašizma u vremenu agresije na BiH. Ta vrsta emocije nije pozitivna, ona je oplemenjujuća i historijska”, istakao je Konaković.

Naglasio je kako je tokom aprila kroz historiju BiH veliki broj građana izgubio život.

“Mislim da bi ti datumi trebali biti korektori i ono što opominje. Mislim da nismo iz posljednjeg aprila 1992. godine izvukli prave pouke posebno oplemenjujući datumi trebaju biti nama koji vode procese na ovakvim mjestima gdje su mnogi dali svoje živote, da poštenije vodimo sve ove procese”, zaključio je Konaković.

Šesti april je najznačajniji datum u historiji Sarajeva stoga se naziva dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i Dan grada.

Povodom značajnog datuma za bh. glavni grad, brojne delegacije i građani danas su položili cvijeće i odali počast palim žrtvama Sarajeva na spomen-obilježlju Vječna vatra, spomen obilježju poginulim borcima na mezarju Kovači, spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva i drugim mjestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje