Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šefik Džaferović poručio: Ultimatumi su opasni, BiH se nikada neće raspasti

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je za N1 kazao da ne vjeruje u teorije o tome da Rusija želi raspad BiH, te da će se Dejtonski mirovni sporazum poštovati.

“Imamo crni rekord, zaista je zabrinjavajuće i mogu da pozovem građane da se striktno pridržavaju naredbi i preporuka”, kazao je kada je riječ o novozaraženim korona virusom u BiH.

“Put je ono što je propisano zakonima u BiH, davno smo kazali da je opredijeljenje BiH za NATO put. Visoki predstavnik je dio Dejtonskog sporazuma, u BiH se mora napraviti sistem koji funkcioniše između BiH i međunarodne zajednice, zbog toga što međunarodna zajednica na vrši svoj posao kako treba”, dodao je.

Kaže da su politike davno definisane.

“BiH ima svoj put koji je definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mi smo svoje politike dfeinirali, druga je stvar što neki mijenjaju svoje politike. NATO put je dogovoren. NATO je zaustavio agresiju na BiH. Insistiramo da se provodi ono što je zakon u BiH”.

Ističe da ne misli da Rusija želi raspad BiH.

“Mislim da Rusija ne želi raspad BiH, oni to definiraju i čini mi se u izjavi gospodina Lavrova je definisano. Rusija bi željela da BiH promijeni svoju roijentaciju kada je u pitanju NATO put i mi na to ne možemo pristati. Stvari su potpuno jasne, postoje brojne druge države koje imaju različite poglede od Rusije i dio su NATO saveza, a sarađuju sa Rusijom“.

“Mi smo očuvali svoj NATO put slanjem Programa reformi. Postupljeno je po zahtjevu generalnog sekretara NATO-a. Tamo je jasno stavljeno ko treba da napravi naredni korak”.

Danas se sastao sa Valentinom Inzkom i upozorio ga na “opasnu situaciju”.

“Rekao sam Visokom predstavniku da je opasna situacija kada predstavnici stranaka pokušavaju napraviti neku deklaraciju uz ultimatum koji se postavlja. Tu uvijek ima ozbiljne priče iako je u predizborno vrijeme. Uvijek tu ima ozbiljne priče”.

“Želim da jasno kažem da BiH nikada neće raspasti. Mi okvir možemo samo da unaprijeđujemo, niko ne može ići ispod njega. Od međunarodne zajednice sam tražio da radi svoj posao, BiH teško može funkcionisati bez njene uloge. Svjedoci smo da se ta uloge na izvršava. Ovo je opasna situacija, kada se postavljaju ultimatumi. Bolje je stvari spriječiti u startu, BiH se neće raspasti i nema dodatnih etničkih podjela u BiH!”, poručio je Džaferović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje