Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šefik Džaferović pisao Željki Cvijanović i Vladi RS

Preuzmite sliku

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je pismo Vladi entiteta Republika Srpska i predsjednici Vlade Željki Cvijanović u kojem navodi da je putem medija i službene web stranice vlade saznao da je Vlada entiteta Republika Srpska 1. novembra prihvatila “Dvadeseti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.”

Džaferović navodi da “iako ovakve vrste izvještaja nemaju niti stvarnog, a niti formalnog značaja, jer na njih pravo i obavezu ima jedino Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, mora da reagira, jer su u njemu iznesene, kako ističe, teške laži vezane za njegovu ličnost, odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva BiH.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno: ”Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El mudžahid”.

-Zahtjevam da, u skladu s članom 8 Zakona o zaštiti od klevete, u roku od sedam dana javno demantirate gore navedene navode ili meni i javnosti prezentirate potpuno i tačno utvrđene činjenice, validne dokaze i presude kojima je, kako se u Vašem izvještaju kaže, dokazano da sam ja povezan s bilo kakvim krivičnim djelom, a kamoli s ratnim zločinom – navodi Džaferović.

Dodaje kako spomenuti izvještaj “vrvi od neistina, konstrukcija i falsifikata“.

– Vidim da ste, također, upoznati s činjenicom da je, povodom harange protiv mene kao političara, određene provjere vršilo i Tužilaštvo BiH koje je u martu 2015. godine donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za bilo kakvu moju odgovornost – kaže se u pismu Džaferovića.

On poručuje predsjednici Vlade RS da detaljno pročita brojne presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju, a naročito presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. godine.

– Želim da vjerujem da će i za Vas, kao što je to i za mene, biti jako uznemirujuće da je, za tako planski i sistematski izvršene zločine i genocid, odgovarao tako mali broj osoba. Zbog toga sam i najavio osnivanje Centra za istinu i pravdu čiji će osnovni cilj biti identificiranje svakog zločina i zločinca i pomoć nadležnim institucijama u njihovom procesuiranju – navodi Džaferović.

Ocjenjuje da se vladavini prava i pomirenju izruguju oni koji ne samo da negiraju sudski utvrđen genocid i zločine, nego ih i veličaju i daju odlikovanja presuđenim ratnim zločincima.

– To čine najviši zvaničnici entiteta Republika Srpska čija vojska je izvršila jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas. Pročitajte na tu temu paragraf 297 pomenute presude Međunarodnog suda pravde u Hagu. Ukoliko ne postupite po mom zahtjevu u navedenom roku, obavještavam Vas da ću protiv Vlade RS-a i Vas lično podnijeti tužbu nadležnom sudu gdje ćete imati priliku da dokazujete Vaše monstruozne tvrdnje i konstrukcije – navodi se u pismu Šefika Džaferovića Vladi RS i premijerki Željki Cvijanović, saopćeno je iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje