Petak, 3. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sedam zemalja zainteresovano za biljni lijek za liječenje koronavirusa

Preuzmite sliku

Sedam afričkih zemalja zatražilo je od Madagaskara prirodni lijek koji je proizveden za liječenje koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema vijestima Nigeractua, Madagaskar je dostavio svoj lijek “Covid Organics“ Nigeru, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Direktor Ministarstva javnog zdravstva Nigera Anar Zakara Ismaril je izjavio da će količina koju je poslao Madagaskar biti dovoljna za liječenje 900 zaraženih osoba.

U Nigeru je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 37 osoba, dok su 534 osobe izliječene. Broj aktivnih slučajeva u toj zemlji pao je na 184.

Lijek “Covid Organics“ je, pored Nigera, dosad zatražilo još šest afričkih zemalja, među kojima su Senegal, Gvineja-Bisau, Republika Kongo, Ekvatorska Gvineja, Tanzanija i Komori.

Lijek su proizveli naučnici s madagaskarskog Instituta za primijenjena istraživanja (IMRA), a predsjednik Madagaskara Andry Rajoelina je otkrio da je riječ o biljnom lijeku koji je napravljen miješanjem pelina (artemisia) i brojnih ljekovitih trava.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izjavila da priznaje učinkovitost nekih biljnih lijekova i tradicionalne medicine u ublažavanju simptoma COVID-19, no da ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazao na potpuno ozdravljenje korištenjem tih lijekova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje