Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sedam raseljenih i povratničkih porodica iz Živinica dobilo ključeve novih stambenih jedinica (FOTO)

Preuzmite sliku

Četiri raseljene i tri povratničke porodice primile su ključeve novoizgrađenih stambenih jedinica u Živinicama.

Izgradnja ovih stambenih objekata dio je 8.1 miliona eura vrijednog projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, koji finansira Evropska unija u iznosu od 7 miliona eura, a sufinansira i implementira UNHCR sa 1.1 miliona eura, u suradnji sa projektnim partnerima u Brčko Distriktu BiH i devet prioritetnih opština u BiH.

Opći cilj ovog projekta je pomoći ranjivim raseljenim osobama i izbjeglicama u BiH, uključujući žene žrtve rata, u iznalaženju rješenja za društvene izazove sa kojima se svakodnevno susreću, kroz zajednički timski rad sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, lokalnim vlastima i zajednicama, civilnim društvom i drugim partnerima.

 • Himzo Husic_Key handing 02
 • Na ceremoniji predaje ključeva prisustvovao je Olivier Mouquet, voditelj operacija UNHCR-a u BiH, koji je ovom prilikom izjavio: „Ovdje smo kako bi nazočili primopredaji novih domova za sedam porodica koje su, nakon prinudnog raseljenja prije više od 20 godina, do danas, čekale trajno stambeno rješenje. Neke su donijele slobodan izbor da se integrišu u općini Živinice dok su se druge odlučile vratiti ovdje, u svoje prijeratno prebivalište. Važno je naglasiti kako se ovo ne bi moglo dogoditi bez dobro koordiniranog pristupa verifikaciji potreba i prioritizaciji primjerenoj dostupnim resursima te snažnim angažmanom općinskih vlasti, civilnog društva i međunarodnih partnera uključujući, primarno, Evropsku uniju. Ipak, koliko god da je važna, nova kuća nije dovoljna kako bi se ponovno izgradio život. UNHCR se i dalje zalaže kod ostalih partnera i aktera u procesu da se učini više po pitanju pristupa pravima, uslugama i u najvećoj mjeri, socio-ekonomskim mogućnostima.

  Općina Živinice je pružila tehničku podršku izgradnji i rekonstrukciji ovih stambenih jedinica kroz Radnu grupu za odabir korisnika, pružanje pomoći korisnicima u prikupljanju potrebne dokumentacije i saglasnosti za sudjelovanje u projektu te oslobađanjem od plaćanja taksi za obezbjeđenje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole.

  Izgradnjom stambenih objekata za raseljena lica i povratnike dali smo značajan doprinos u realizaciji veoma vrijednog projekta.
Izražavam veliku zahvalnost donatorima, Evropskoj uniji i drugim projektnim partnerima koji su pomogli ovih sedam porodica sa područja Općine Živinice da imaju krov nad glavom. Mi kao općina učinili smo što je u našoj nadložnosti kako bi se ove kuće uspješno izgradile“, izjavio je Asim Aljić načelnik Općine Živinice.

  Za izgradnju ovih objekata u Živinicama, zadužen je Hilfswerk Austria International, koji u okviru projekta implementira komponentu stanovanja i ekonomske održivosti. Do kraja projekta u 2016. godini Hilfswerk Austria izgraditi će ukupno 105 stambenih jedinica za najugroženije interno raseljene ljude i izbjeglice, uključujući žene žrtve rata, širom BiH.

  U toku je izbor korisnika u Živinicama kojima ćemo do kraja ove godine izgraditi ili obnoviti kuće. Ujedno ćemo obezbijediti i grantove za porodice kojima je potreba dodatna podrška za ekonomsko osnaživanje kako bi njihova (re)integracija bila uspješna”, istakla je ovom prilikom Azema Avdusinović iz organizacije Hilfswerk Austria International za BiH.

  Himzo Husić je tokom rata raseljen iz istočne BiH u općinu Živinice i do današnjeg dana s majkom, suprugom i dvoje djece živio u kolektivnom centru Stupari. Gospodin Husić je uspio pribaviti zemljište, a izgradnja novog doma osigurana mu je iz sredstava Projekta. Tokom primopredaje, izjavio je: „Moja porodica je mlada, zasnovana u kolektivnom smještaju i do sada smo imali osjećaj da ne možemo dalje. Sada imamo dom, temelj na kojem možemo graditi budućnost nas i naše djece”.

  Projektni partneri u suradnji sa lokalnim vlastima, identificiraju potrebe raseljenih lica i povratnika, sa ciljem jačanja njihove socijalne zaštite i inkluzije, omogućavanja zdravstvene zaštite za starije osobe, obrazovanja za djecu, pružanjem besplatne pravne pomoći, psiho-socijalnog savjetovanja i stambenih rješenja. Projekat je započeo u 2014. godini i provodiće se do 2016. godine u Brčko Distriktu BiH te općinama Bosanski Petrovac, Gradiška, Prijedor, Derventa, Maglaj, Bijeljina, Živinice, Mostar i Foča.

  Partneri u implementaciji projekta su Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD) te Udruženje Vaša prava BiH (VP).

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje