Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDS: Tražimo ponavljanje izbora u Doboju i u još nekoliko gradova

Preuzmite sliku

Srpska demokratska stranka tražit će od Centralne izborne komisije ponavljanje izbora u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u brojnim gradovima i opštinama zbog neregularnosti koje su se desile tokom izbornog dana, a posebno tokom noći kada se na tim biračkim mjestima desilo „prekrajanje izborne volje“, saopćeno je iz SDS-a.

– Iako je to zakonska obaveza, našim posmatračima na ovim biračkim mjestima nisu dati na uvid zapisnici koji su prepravljani od članova biračkih odbora, čime je prekrojena izborna volja građana. S pravom smatramo da se na ovim biračkim mjestima stanje na zapisnicima ne poklapa sa glasovima koji se nalaze u vrećama – saopćeno je iz SDS-a.

Zbog toga će, najavljeno je, pravni tim te stranke uputiti zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji za ponavljanje izbora na svim biračkim mjestima u Doboju i na velikom broju biračkih mjesta u Zvorniku, Prijedoru i Čelnicu na kojima su tokom noći, kako navode iz SDS-a, prepravljani zapisnici.

– Takođe, naš pravni tim radi na pripremi krivičnih prijava protiv osoba koje su činile izborne manipulacije kao članovi izborne administracije u ovim gradovima.

Zbog izmjene izborne volje naroda pod okriljem noći smatramo da je neophodno da se brojanje glasova za neke nivoe vlasti, a prije svega za nivo predsjednika Republike Srpske i nivo Predstavničkog doma Parlamenta BiH vrši ručno u Centralnoj izbornoj komisiji kako bi se otklonile sve sumnje da li stanje na zapisnicima zaista odgovara stanju glasova u vrećama – saopćeno je iz SDS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,