Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDPBiH: HDZ-e nije branitelj ljudskih prava

Preuzmite sliku

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) je još jednom pokazala svoje pravo lice, ovoga puta pred Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi gdje su posredstvom svog registriranog udruženja – Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokušali ostvariti svoje političke ciljeve i sada već neskrivene namjere, predstavljajući se kao branitelji ljudskih prava, ističe se u reagiranju SDPBiH.

Isključivo zahtijevajući izvršenje presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, dodaju u saopćenju, a ne pominjući druge presude u vezi s izbornim zakonodavstvom, jasna je poruka HDZ-a da nisu zainteresovani za ukidanje diskriminacije i segregacije nad svim građanima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, već isključivo za svoje parcijalne uskostranačke ciljeve. Pri tome, HDZBiH dovodi UN u zabludu pogrešnom interpretacijom presude Ljubić, koja se može izvršiti prostim kopiranjem formulacije iz Ustava Federacije BiH u Izborni zakon BiH.

HDZ-e također dovodi UN u zabludu u vezi s postojanjem javnih RTV kanala za Bošnjake i Srbe, što je notorna laž. Javni RTV sistem je zajednički za sve narode u BiH, kako konstitutivne, tako i one koji to nisu. U vezi s tim, umjesto zahtijevanja javnog RTV kanala za promociju HDZ-a, svi zajedno trebamo učiniti više na kreiranju RTV sadržaja na jeziku nacionalnih manjina, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina BiH.

-Dijelimo zabrinutost HDZ-a za usporeno procesuiranje svih ratnih zločina u BiH, ali smatramo da politička partija čiji su predsjednik i najviši vrh učestvovali u svečanoj proslavi dočeka Darija Kordića nema pravo dijeliti lekcije bilo kome po ovom pitanju. Napominjemo da je Dario Kordić ratni zločinac osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu zbog masakra nad 116 civila u selu Ahmići 1993. godine – naglašavaju u SDP-u BiH.

Konačno, smatramo da oni koji otvoreno podržavaju necivilizacijsku pojavu segregacije i diskrimniacije među djecom po sistemu „dvije škole pod jednim krovom“ sebe ne mogu prodavati za branitelje bilo kakvih ljudskih prava.

– Pozivamo sve progresivne snage u Bosni i Hercegovini da reagiraju na HDZ-ove manipulacije pred međunarodnim institucijama, te se jasno opredijele za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije i segregacije nad bilo kim i na svakom pedlju ove zemlje, a institucije Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, te Stalnu misiju pri UN-u u Ženevi pozivamo da informira međunarodne aktere o lažnom predstavljanju jedne političke političke partije, zaključuje u saopćenju SDPBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,