Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDP: Sramno povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i poslanicima mora biti ukinuto!

Preuzmite sliku

Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH su glasali protiv povećanja plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima, poslanicima, savjetnicima…

U budžetu koji je Predsjedništvo BiH predložilo na usvajanje Parlamentu BiH je sadržano ovo povećanje, što je za SDP u ovim okolnostima potpuno neprihvatljivo i u potpunosti dijelimo reakciju javnosti.

S druge strane, više puta smo ponovili da SDP podržava povećanje najnižih plata u institucijama BiH, kao što su plate vojnika Oružanih snaga, policijskih službenika, namještenika i slično. Međutim, linearna povećanja gdje će najveću korist imati najviše pozicionirani državni funkcioneri je socijalno neosjetljivo, nepotrebno i iritirajuće za javnost koja sa pravom ima negativnu reakciju na jučerašnju odluku većine. Našim glasanjem protiv smo poslali poruku protivljenja takvom pristupu i politikama.

Pozivamo Vijeće ministara da iznađe način kojim će neutralisati ovu nepravdu i predloži hitno rješenje koje će značiti da povećanje plata onima koji to zaista zaslužuju ne znači i povećanje plata članovima Predsjedništva BiH, ministrima i poslanicima.

Pozivamo članove Predsjedništva BiH, kao predlagače budžeta, čijim usvajanjem je zagarantovano povećanje plata državnih funkcionera, da reaguju i iskoriste svoj politički uticaj, te pomognu da se ova nepravda zaustavi.

Pojedinačno odricanje od povećanja plate nekoliko pojedinaca nije rješenje. Problem treba riješiti sistematski i više nikada ne dozvoliti da se desi da zbog povećanja manjeg od 100 KM onima sa najnižim platama, plata najviših funkcionera poraste nekoliko stotina maraka.

Ovakav budžet treba potvrditi i Dom naroda, te ima još malo vremena za adekvatnu reakciju i Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, ali i delegata u Domu naroda koji, nadamo se, razumiju šta su njihove kolege u Predstavničkom domu učinili svojom podrškom budžetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,