Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDP-ovi amandmani omogućavaju 1.000 KM svim porodiljama u cijeloj FBiH

Preuzmite sliku

Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je u parlamentarnu proceduru 12 amandmana na Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH.

Sa ovih 12 amandmana SDP BiH želi svim porodiljama, i zaposlenim i nezaposlenim bez obzira na primanja, omogućiti porodiljsku naknadu u iznosu u visini prosječne plate u FBiH, odnosno oko 1.000 KM mjesečno.

Također amandmanima se i povećava prag primanja po članu domaćinstva koji je uslov za dječiji dodatak tako da će više porodica imati priliku ostvariti ovo pravo.

Raniju inicijativu za moratorij na otplati kredita za vrijeme porodiljskog odsustva smo također ugradili u amandmane na ovaj zakon i tim amandmanima bi komercijalne banke u vlasništvu FBiH bile dužne osigurati moratorij na otplatu kredita za vrijeme porodiljskog odustva, ukoliko to klijent želi.

Teret finansiranja porodiljskih naknada amandmanima SDP-a u potpunosti postaje obaveza Federacije BiH, a ne kako je predloženo zakonom da sav teret bude na kantonima.

Također, podsjećamo javnost da je Vlada FBiH predložila stupanje na snagu ovog zakona 12 mjeseci nakon usvajanja, što znači da bi se primjenjivao tek od 2023. godine.

To je obesmislilo sve izjave tradicionalno neupućenog i neinformisanog premijera Fadila Novalića da je navodno planirao 200 miliona KM u budžetu FBiH za 2022. godinu za kantone za ovu namjenu, navode iz ove stranke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,