Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SDP neće blokirati saradnju SDA i PDA

Smatramo da je i PDA etnonacionalna stranka, ne želimo u vlast sa njima, a pozivamo sve ostale stranke da formiraju vlast i spriječe blokadu Kantona, poručuje Enver Bijedić.

Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla donijelo je odluku da, osim sa etnonacionalnim strankama, u koju spada sama SDA, neće koalirati ni sa PDA, strankom Mirsada Kukića, koju je osnovao nakon što je veliki dio članstva, posebno iz TK-a, povukao sa sobom iz SDA. Upravo zbog ove činjenice je kantonalni SDP donio odluku da i PDA spada u etnonacionalne stranke, a ne u građanske, kako se PDA u toku predizborne kampanje sama predstavljala.

Posebni zaključak

Kako je za Oslobođenje kazao predsjednik KO SDP-a TK-a Enver Bijedić, ovo znači da SDP definitivno ostaje u opoziciji. Istovremeno, to znači i ujedinjenje SDA i PDA, koje je Predsjedništvo SDP-a praktično i zatražilo, kada im je posebnim zaključkom poručilo da formiraju vlast u TK-u.

– Mi smo donijeli nekoliko zaključaka, a jedan od njih je i da poštujemo odluke Glavnog odbora SDP-a. Drugi zaključak je da ne želimo u vlast ni sa PDA, gdje smo praktično usmjereni nakon odluke da se ne smije koalirati sa SDA. Mi smatramo da je i PDA etnonacionalna stranka i da kao takva ne može biti partner SDP-u, kazao nam je Bijedić.

Međutim, kako saznajemo, Predsjedništvo kantonalnog SDP-a nije jednoglasno odlučilo da ne pregovara sa PDA, te su najmanje dvije općinske organizacije, Doboj-Istok i Živinice, bile protiv.

Osim ovih zaključaka, SDP je pozvao ostale političke subjekte u TK-u, koji su prešli izborni prag, da formiraju vlast u ovom kantonu i spriječe finansijsku i svaku drugu blokadu. Da li će SDP, koji od mogućih troje potpredsjednika, ima dvoje i to srpskog i hrvatskog člana, blokirati imenovanje predsjednika Skupštine, koji bi u situaciji u kojoj SDP ostaje u opoziciji, sasvim sigurno pripao SDA ili PDA, još je nepoznanica. Podsjećamo, tri potpredsjednika iz tri naroda međusobno prostom većinom biraju predsjednika Skupštine, koji poslije samostalno bira mandatara Vlade.

– Procedura izbora bošnjačkog potpredsjednika još nije okončana, tako da je rano govoriti o izboru predsjednika Skupštine TK-a. Vidjet ćemo nakon toga, ali je definitivno da SDP neće blokirati procese u TK-u. To će moći samo SDA i PDA ukoliko se ne dogovore, kazao je Bijedić, ne želeći govoriti o mogućoj blokadi.

U kantonalnoj SDA još nije bilo nikakvih aktivnosti, iako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović već najavio ulazak u pregovore sa PDA i SBB-om. Upravo protiv ulaska sa ovim političkim partijama je i većina u KO SDA, ali razgovori će sigurno uslijediti.

Uloga opozicije

– Sigurno je da ćemo morati razgovarati i sa PDA i sa SDP-om kako bismo konačno dobili vlast. Ali, o tome će se morati pričati i na nivou centrala, kazao nam je Amir Fazlić, predsjednik kantonalne SDA.

S obzirom na aktuelni razvoj situacije, sigurno je da će SDP imati određenu ulogu u formiranju buduće vlasti i izboru mandatara. Da li odluke Glavnog odbora SDP-a da se ne ide sa SDA znače da partija ne smije podržati ni njihovog kandidata za predsjednika Skupštine ili mandatara, što bi apsolutno dovelo do blokade, ostaje da se vidi, kao i to da li je fer da SDP, nakon svojevoljnog ostajanja u opoziciji, ima pravo blokirati izbor vlasti. (Miren Aljic | Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,