Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDP BiH: Komšić uvodi Dodika u Federalnu vladu

Preuzmite sliku

Iz potpisanog matematičkog sporazuma koalicije “Petak 13” o podjeli fotelja jasno se vidi da će po prvi put u historiji Milorad Dodik imati jednog ministra u Vladi FBiH, ako ikada bude formirana.

Najzaslužniji za uvođenje Dodika u Vladu FBiH je Željko Komšić, koji je ovo omogućio Dodiku kako bi dobio fotelju za Milana Dunovića i time iznevjerio i prodao građansku i multietničku poziciju pristajući na usku nacionalističku matematiku tri nacionalne partije.

Naime, u klubu Srba u Domu naroda PFBiH dovoljno potpisa za potpredsjednika FBiH imaju samo SDP ili Dodikovi delegati. Pristankom Željka Komšića na Bakirove uslove, koji se već ranije dogovorio sa Dodikom, postaje jasno da nenavedena stranka u sporazumu o podjeli jeste SNSD.

SDP želi pomoći u tom procesu, ali ne želimo imenovati Komšićeve propale kadrove koje su građani odbili na izborima, već ljude koji imaju karaktera i obraza.

Iz potpisanog sporazuma se jasno vidi da bi dobio Milana Dunovića kao potpredsjednika, da će Komšić pomoć tražiti od Dodika i njegovih delegata, dok će omogućiti SNSD-u da po prvi put ima ministra u Federalnoj vladi, što dalje znači da Komšić paktira sa osovinom SNSD- HDZ, na kojoj je gradio svu svoju predizbornu priču optužujući druge za Plan B.

Podsjećamo kako od prvobitnih najava da neće biti vlasti bez ANP-a i istovremenog formiranja federalne i državne vlasti nije ostalo ništa, jer je Dodik dobio državnu vlast kako je i želio, ANP do danas nije viđen niti nazvan po tom imenu, dok federalna vlast još nije uspostavljena, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,