Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

SDA traži ministarstva finansija, odbrane, pravde, vanjskih i civilnih poslova

Preuzmite sliku

Nakon jučer održane sjednice Predsjedništva SDA novinarima se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović koji je kazao da je to tijelo pozdravilo kompletiranje pozitivnih procesa odnosno dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, Sporazum o romingu, podršku Federalnog parlamenta izgradnji Bloka 7 u Tuzli.

“Radit ćemo na prijedlogu Zakona o borcima koji je vrlo bitan ali u realnim okvirima”, kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA osudilo je postrojavanje srpskih fašističkih udruženja odnosno ravnogorski četnički pokret što je bilo uznemirujuće za Bošnjake.

“Pozivamo Tužilaštvo BiH da to procesuira. Pozivamo da se ukinu takva udruženja.”

SDA je razočarana odnosom većine delegata u Domu naroda PSBiH, koji su odbili čak i raspravljati o osudi četničkog okupljanja u Višegradu. Također osuđuju napad na povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru te pozivaju nadležne institucije entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioca ovog napada.

Izetbegović je kazao da su zaprepašteni informacijom o podmetanju dokaza u organizaciji konzula Republike Hrvatske Ivana Bandića s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH.

“Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Govoreći o procesu formiranja vlasti Izetbegović je kazao da od pregovaračkog tima SDA traži da se sve završi do 24. marta kako bi naredna sjednica Predsjedništva stranke bila održana u ponedjeljak, 25. marta. SDA u Vijeću ministara BiH traži Ministarstvo finansija i trezora, odbrane, pravde, civilnih i vanjskih poslova.

“SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana se treba tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva, jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene”, ističe Izetbegović.

On je kazao da prije formiranja Vlade FBiH treba riješiti pitanje preglasavanja te ja naglasio da se to više ne smije desiti. (NAP.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,