Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDA pozvala direktoricu da poništi odluku o zapošljavanju snahe

Preuzmite sliku

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Travnik pozvao je direktoricu Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Nizadu Skrobo da poništi odluku o prijemu svoje snahe u radni odnos na neodređeno vrijeme te da podnese ostavku na mjesto direktorice.

U priopćenju novotravničke SDA navodi se kako je ta stranka dobila peticiju s potpisima roditelja učenika koji traže da njihovu djecu nastavi poučavati jedna od učiteljica koja je bila kandidat na raspisanom natječaju.

“Roditelji u spomenutoj peticiji napominju da su veoma zadovoljni radom učiteljice te da je ista veoma stručna i profesionalna. Stav Općinskog odbora je da se glas roditelja treba čuti, ali da isti ne mora biti isključiv prilikom odabira kandidata jer su zakonom jasno propisani uvjeti natječaja, kao i to da bi se iste ili slične peticije u narednom razdoblju mogle na razne načine zloupotrebljavati prilikom zapošljavanja u svim školama, odnosno da se preko istih izvrši pritisak kako bi pojedini kandidati dobili prednost u odnosu na druge”, poručili su iz SDA.

No, bez obzira na to, SDA smatra kako je direktorica Skrobo postupila neprofesionalno i nemoralno time što je svojoj snahi dala prednost na natječaju i time omogućila istoj da potpiše ugovor na neodređeno radno vrijeme.

“Zbog svega gore navedenog, pozivamo direktoricu Nizadu Skrobo da poništi odluku i umjesto svoje snahe prednost da nekom drugom kandidatu s liste uspješnih, kao da i iz moralnih razloga podnese ostavku na mjesto direktora OŠ ‘Safvet-beg Bašagić’ u Novom Travniku”, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, roditelji učenika drugog razreda Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” prosvjedovali su ispred zgrade škole zbog toga što je na zadnjem natječaju posao na neodređeno vrijeme, umjesto učiteljice njihove djece, dobila snaha direktorice škole.

Direktorica je kazala kako je istina da je na neodređeno vrijeme zaposlila dvije učiteljice, među kojima je i njezina snaha, ali i da će do kraja školske godine zaposlena ostati učiteljica koju su podržali roditelji učenika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,