Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDA omogućila SNSD-u potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH

Preuzmite sliku

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je na današnjoj sjednici dalo punu podršku kooridiniranom djelovanju Bosanskohercegovačkog bloka, vezano za formiranje vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Odlučnost bloka po pitanju definiranja jasnih principa koji se tiču rješavanja konkretnih životnih pitanja građana kao uslova za pregovaranje o uspostavi vlasti je ocijenjena kao značajan iskorak na političkoj sceni, neovisno o tome hoće li Bosanskohercegovački blok učestvovati u vlasti.

Još jedanput je ponovoljen stav da odgovornost za formiranje vlasti leži na relativnim pobjednicima izbora. Istovremeno, SDP, u okviru Bosanskohercegovačkog bloka, ostaje opredijeljen za dogovaranje o uspostavi vlasti u sredinama u kojima je to moguće bez nacionalnih stranaka.

Na sjednici je iskazano zadovoljstvo jedinstvom šireg bloka stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH prilikom izbora novog Predsjedavajućeg ovog Doma. Ovaj korak predstavlja dokaz da je i na višim nivoima moguće stabilno, sinhronizovano i principijelo djelovanje stranaka sa kojim Bosanskohercegovački blok trenutno dogovara uspostavu vlasti u kantonima.

Na sjednici je pozdravljena i ocjena generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o potrebi aktivacije Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Predsjedništvo SDP BiH je konstatovalo još jedan kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Ovim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Ovakvo postupanje SDA, samo par sati nakon što je Dodik napustio izuzetno važan sastanak u Predsjedništvu BiH zbog neisticanja zastave entiteta RS, najočitije govori koliko je SDA posvećena brizi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a, navodi se u saopćenju SDP-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,