Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDA: Neće biti “Herceg-Bosne”, izbori se moraju održati

Preuzmite sliku

SDA ocjenjuje neprihvatljivim zaključke HNS-a usvojene na zasjedanju u Mostaru i smatra da oni neće doprinijeti relaksiranju odnosa u Federaciji BiH.

Zaključci HNS-a, koji u sebi sadrže i prijetnje o „teritorijalnoj reorganizaciji“, niz proizvoljnih i netačnih ocjena i tumačenja Ustava i zakona, sužavaju prostor za razgovore o ustavnoj reformi i izmjenama izbornog zakonodavstva, navode iz ove stranke.

“„Teritorijalne reorganizacije“ i dodatnih etničkih podjela neće biti, niti će SDA na to ikada pristati. Za to ne postoji nikakav pravni ni politički osnov. Avanturisti koji sanjaju o obnovi „Herceg-Bosne“ ili formiranju „trećeg entiteta“, morali bi na umu imati haške presude za udruženi zločinački poduhvat, kao i sudbinu „samouprave“ koju je predvodio Ante Jelavić”, poručeno je iz SDA.

Neutemeljena je tvrdnja HNS-a, navodi se dalje u saopštenju, da ne postoje ustavne i zakonske pretpostavke za održavanje izbora, te da je Centralna izborna komisija nezakonito izabrana.

“HNS ne može preuzimati ulogu Ustavnog suda i drugih nadležnih sudova, pa sam donositi zaključke šta jeste a šta nije ustavno i zakonito. Postoje intitucije koje su nadležne za takva tumačenja. Stranke okupljene oko HDZ-a imaju pravo da bojkotuju izbore, to je njihova politička odluka. Međutim, niko nema pravo – samo zato što nije ostvario svoj politički cilj – da blokira i sprječava njihovo održavanje, jer je to u suprotnosti sa zakonom”, stoji u reakciji SDA.

SDA je uvijek pokazivala “spremnost za razgovor o svim bitnim političkim pitanjima i pri tome težila postizanju kompromisnih i izbalansiranih rješenja u interesu države BiH i svih njenih građana, ali nikada neće pristati na neprincipijelne pritiske, ucjene ili prijetnje”.

“Na politiku SDA pogotovo neće uticati prijetnje i uvrede koje na račun Bosne i Hercegovine svakodnevno izriče predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. On se i u Hrvatskoj pita malo, a o Bosni i Hercegovini će se uvijek pitati – nimalo”, navedeno je na kraju reakcije Stranke demokratske akcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,