Ponedjeljak, 12. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

SDA Bratunac: Nedopustivo postavljanje natpisa kojim se čestita rođendan zločincu Ratku Mladiću

Preuzmite sliku

Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Bratunac osudio je postavljanje natpisa u Bratuncu kojim se čestita rođendan presuđenom ratnom zločincu za genocid nad Bošnjacima stanovnicima sigurne zone Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica i druge teške ratne zločine, Ratku Mladiću, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovaj natpis je obraz i čast načelnika općine Bratunac koji pokušava i na ovaj način sačuvati sebe i skupštinsku većinu putem koje je protjerao Bošnjake iz izvršne i zakonodavne vlasti u općini Bratunac”, navedeno je u saopćenju OO SDA Bratunac.

Vezano | Bratunac: U centru grada osvanula rođendanska čestitka Mladiću i Dodiku

Kako su naveli, u svom djelovanju ohrabren je postupcima OHR-a koji nikada nije reagovao na progon Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti u Bratuncu, čime se krši Ustav i zakon entiteta RS.

“Aktuelni načelnik i njegova skupštinska većina u raspadu ima za cilj da izazove netrpeljivost među Bošnjacima i Srbima u Bratuncu, ali i šire, sa ozbiljnim posljedicama po stabilnost. Oni koji su trebali reagovati nisu to učinili čekajući da se nešto desi, ovo je očito novi pokušaj načelnika opštine da homogenizira svoju skupštinsku većinu u daljoj borbi protiv Bošnjaka Bratunca”, istakli su iz OO SDA Bratunac.

Pozivaju nadležne institucije da istraže ovaj incident koji ima za cilj širenje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti u Bratuncu, ali i šire.

“Pitamo se šta još treba da se desi pa da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Možda novi logori, novi progoni i to bi očito bilo malo nekima da se probude i shvate šta se dešava ili su oni svjesni samo se prave da ne vide i ne znaju”, saopćeno je iz OO SDA Bratunac.

SDA Bratunac ostaje posvećena daljem unapređenju međunacionalnih odnosa u Bratuncu, te radu na jačanju nove skupštinske većine koja ima za cilj jačanje povjerenje i unapređenje odnosa u SO Bratunac, ali i među građanima Bratunca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,