Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDA Banovići osuđuje pokušaj zloupotrebe incidenta u jami ‘Omazići’ RMU ‘Banovići’

Preuzmite sliku

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Banovići osuđuje pokušaj zloupotrebe incidenta u kojem je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima došlo do izbijanja požara u jami “Omazići” RMU „Banovići“ d.d. Banovići, od strane manjinskog sindikata na čelu sa Mirsadom Kukićem.

Umjesto da danas okupljeni i njihov mentor svojim radom, zalaganjem, htjenjem, znanjem i postupcima budu na liniji rješavanja nastalog problema, isti su pokušali iskoristiti u svrhu uskostranačkih i ličnih interesa pojedinaca.

Općinski odbor Stranke demokratske akcije podržava rudare i rudnik „Banovići“ na čelu sa Fadilom Kudumovićem kao što je to činio do sada, ali osuđuje manipuliranje dijelom zaposlenika u vidu organizovanja okupljanja ispred jame “Omazići”, a što je imalo za cilj ometanje aktivnosti saniranja posljedica požara pri čemu su svjesno ugrozili živote rudara.

Osuđujemo izjave Elzine Pirić u formi likovanja koje su nedopustive, a zatim i ne doprinose smirivanju i rješavanju trenutne situacije, već dodatno takvi nepromišljeni istupi unose nemir među radnike i stanovnike Banovića.

Smatramo najblaže rečeno neprimjerenim postupak premijera Vlade Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića te ministara Zvjezdana Karadžina i Midhata Dobrnjića koji su svojim prisustvom na Kukićevom okupljanju dali punu podršku njemu i njegovom manjinskom sindikatu, pri čemu nisu našli za shodno da bar posjete zvanične organe RMU „Banovići“ d.d. Banovići i da se interesiraju za situaciju a kamoli da ponude svoju pomoć.

Tražimo od ministra policije Midhata Dobrnjića i bh. pravosuđa oslobodi Banoviće psihopatologije koja Banoviće drži kao taoce 25 godina i da učini ono što je neophodno, ali ne na način kako je to učinio 17.02.2018. godine nakon “eksplozije” u diskoteci Q&M, već da sprovede stvarnu istragu i utvrdi stvarne okolnosti i činjenice vezane za ovaj događaj.

Imajući u vidu da se javnim pogovorom već špekuliše kako se radi o namjerno izazvanom incidentu, te obzirom na pisane prijetnje Talović Muniba u kojem je najavljivao katastrofalne i nesagledive posljedice, a čiji je politički pokrovitelj Mirsad Kukić zbog kojih je mu je u disciplinskom postupku izrečena disciplinska kazna “posljedna opomena pred otkaz”, od Uprave RMU „Banovići“ d.d. Banovići, tražimo da reagira prema Državnom tužilaštvu i SIPI, a po osnovu krivične prijave za nepoznatu osobu zbog terorističkog akta.

Još jednom izražavamo svoju punu podršku časnim rudarima Banovića uz uvjerenje da će kao i bezbroj puta prije naći snage i pobijediti u borbi za dostojanstvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje