Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Schwarz-Schilling: Sa diktatorima se mora pričati otvoreno

Preuzmite sliku

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling boraveći u posjetu Bosni i Hercegovini u intervjuu za našu televiziju govorio je među ostalim o trenutačnoj situaciji u Vijeću sigurnosti, političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, te političkoj krizi u kojoj se naša zemlja nalazi. 

Kaže da ne može ništa promijeniti na istini da postoji kriza u BiH i da se mora jako mudro djelovati.

“Stvari se moraju shvatiti ozbiljno. Ono što govori Dodik, njegov cilj je da se BiH raspade, a time da se poništi Dejton. To nikada nije bila namjera zemalja potpisnica Dejtona i nikada nije bila namjera sa kojom je postavljen visoki predstavnik kako bi se dalje razvijao mir u BiH. Ukoliko se njemu niko ne suprotstavi i ne poduzme protumjere krećemo se putem koji vodi u sunovrat. Ako ne želimo biti na takvom putu, ako želimo da se zalažemo za slobodu i demokraciju onda mora Evropa djelovati, čak i ako neke zemlje ne žele. Samo se ne smije donijeti pravilo da moraju da djeluju sve države. Dejton nije odredio tako, samo je jasno rekao da se zemlja mora dalje razvijati, da se Dejton mora dalje razvijati i da je za dalji razvoj u civilnom dijelu nadležan visoki predstavnik, a u vojnom dijelu NATO i EUFOR. I ako se to želi ukinuti nastat će katastrofa.”

Ističe da visoki predstavnik ima pravo da govori u New Yorku i da ga samo veto u tome može spriječiti, piše Federalna.ba.

“I sada je zadatak pravnika iz odgovarajućih resora i zemalja da procijene da li će dopustiti da jedna zemlja sve upropasti. To ne može. Ako to ipak učine, onda je cijeli Zapad na jednoj nizbrdici”.

Schwarz-Schilling smatra da se mora razgovarati, ali se ne smije zaboraviti i kažnjavanje.

“Dodik prijeti i mora mu se reći ako on to uradi onda ćemo se mi aktivirati. I to mu se mora reći unaprijed jer ratovi najčešće počinju ukoliko se onima koji nešto hoće da urade ne kaže jasno šta smiju i ne smiju. I to se mora jasno reći, to je zadatak Evrope.”

Kaže da ljudi u diplomatiji nisu navikli da djeluju brzo, a sada to moraju.

“Ako to ne urade, ona druga strana će napraviti dva ili tri koraka i zato je važno da se brzo djeluje. Mislim da Dodik već sada ide praktično do granice i biće pitanje gdje je međunarodna zajednica postavila granicu, crvenu crtu. Sa diktatorima se mora pričati otvoreno. Samo se tako može sačuvati mir.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje