Nedjelja, 28. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt o Dodikovim najavama: Ovo je ozbiljan napad na integritet države BiH, bit ću potpuno jasan…

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt komenarisao je trenutnu političku situaciju u našoj zemlji s posebnim osvrtom na najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će RS povući saglasnosti za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i da će zabraniti rad Obavještajno sigurnosne agencije BiH u tom entitetu.

– Ovo je ozbiljan napada na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kako je uređena, dogovorena i postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bit ću potpuno jasan: Pravo RS-a kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine da ostvaruje svoja prava niko ne osporava. Dakle, argumentacija kako je, da bi se zaštitila prava Republike Srpske, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna, naglasio je Schmidt i pozvao na dijalog domaće političare.

– Ako postoje problemi ili sporna pitanja neophodno je razgovarati o njima. Koje nadležan za koju rijeku ili jezero, razgovarajmo o tome. Nemojmo to koristiti za razaranje funkcionalne države, poručio je visoki predstavnik u BiH . (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje