Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Schmidt iskoristio Bonske ovlasti: Suspendovan zakon RS-a o nepokretnoj imovini

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio je danas bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Schmidt je ovu odluku saopćio danas na pres konferenciji pred zgradom OHR-a.

Podsjećamo, sporni Zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara ove godine, kršeći pritom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na 20. redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, napisano je u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku RS-a, prenosi N1.

“Građanima RS želim reći da odluke koje sam donio nikako ne umanjuju status tog entiteta. Oba entiteta imaju svoje mjesto u Opštem okvirnom sporazumu za miri to će tako ostati. Ali to ne daje osnovu za odlučivanje protiv ustava, ali ono što smo vidjeli u Banjaluci je nepoštivanje Ustava BiH. Zakon koji su usvojile vlasti RS narušile bi pravnu sigurnost i investiciono okruženje. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da je ono u šta investiraju u skladu sa zakonom”, rekao je Schmidt.

Zakon je trebao stupiti na snagu u četvrtak, 14. aprila. 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje