Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Savez sindikata RS ove godine prvi put organizuje prvomajsku protestnu šetnju

Preuzmite sliku

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske odlučilo je da će Međunarodni praznik rada, 1. maj, obilježiti protestnom šetnjom u Banjaluci.

Ova protestna šetnja ima jasnu poruku najodgovornijih predstavnika sindikata, radnika članova Sindikata, kojih ima preko 100.000 u 15 granskih sindikata, i to devet privrednih i pet vanprivrednih. Poruka koju želimo da pošaljemo našim socijalnim partnerima je da je situacija kada su u pitanju prava radnika u RS-u izuzetno teška, da nas brinu najave događaja koji bi mogli dodatno pogoršati ekonomsko-socijalni položaj radnika u RS-u. Takođe ćemo poslati jasnu poruku da ne damo urušavanje stečenih radničkih prava“, izjavila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Savez sindikata RS ove godine prvi put organizuje prvomajsku protestnu šetnju u znak neslaganja sa položajem radnika u ovom bh. entitetu, koji je prema riječima Mišićeve, vrlo loš.

Okupljanje radnika počeće 1. maja u 9,30 časova na parkingu ispred zgrade Saveza sindikata, u 10 časova je planirano formiranje protestne kolone koja će, pored Privredne komore, preko Trga Krajine, doći do zgrade Vlade RS, nakon čega je planirano obraćanje radnicima čitanjem prvomajskog proglasa u parku “Mladen Stojanović”.

Vodili smo računa o svemu što je bitno, imaćemo mirnu protestnu šetnju kojom će radnici iskazati svoj stav. Odlučili smo da vodimo računa o onima koji su članovi sindikata, znamo da je teško i nezaposlenima i penzionerima, ali ne želimo da upućujemo bilo kakav opšti poziv. Ovo je radnički dan, protestna šetnja predstavnika sindikata, želimo i da ohrabrimo sve radnike da, ukoliko krenu da urušavaju naša prava, da će onda biti mnogo više i mnogo drugačije“, poručila je Mišić.

Ona je ponovila da se sindikalci protive usvajanju novog zakona o radu u RS-u, ističući da već pet godina brane stečena prava, koja su definisana postojećim radnim zakonodavstvom.

Ovo što žele neki poslodavci je urušavanje onog za šta se izborio sindikat. Predstavnici MMF-a dolaze svake godine. Dolaze i 29. aprila, tada ćemo jasno obrazložiti zašto RS ne treba novi zakon o radu”, rekla je Mišić i dodala da svi koji žele da posvađaju radnike i žele da ih podijele na radnike u privatnom i javnom sektoru, na radnike i neradnike, griješe, jer “to su loše poruke, tim porukama se ne gradi stabilnost“.

Ona je napomenula da se protestna šetnja organizuje u skladu sa važećim Zakonom o javnim okupljanjima.

Vlada RS usvojila je nacrt novog zakona o javnom okupljanju, faktički, po ovom zakonu vi nemate pravo da protestujete. I dalje ostaje odrednica da možete u mirnoj protestnoj šetnji da prođete ili da stanete ispred zgrade Vlade RS, na udaljensoti od 50 metara od ulaznih vrata, ali organizator najavljuje trasu kretanja, Ministarstvo odobrava. Ali po novom zakonskom rješenju, koje je u fazi nacrta, MUP može potpuno da izmjeni tu trasu kretanja. Ne želim da banalizujem, ali ako želite da se krećete pored zgrade Vlade ili Narodne skupštine, ako vam ne dozvoli MUP RS, može da vas pošalje dva ili tri kilometra dalje i da time zadovolji zakonsku formu“, istakla je Mišić.

Izrazila je nadu da će predstavnici sindikata uspjeti djelovati na izmjene spornih članova predloženog zakona u razgovorima sa predlagačima prije usvajanja u Narodnoj skupštini RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje