Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Savez frizera u BiH: Frizerska struka pogođena kao turizam i ugostiteljstvo

Savez frizera u Bosni i Hercegovini obratio se kantonalnim vladama i Vladi Federacije BiH s porukom da je frizerska struka pogođena kao turizam i ugostiteljstvo.

“Mi svi predstavljamo mala preduzeća, a neki lanci salona su i srednja preduzeća koja zapošljavaju i do 80 radnika. Ukupan broj zaposlenih frizera je oko 12.000 uzevši u obzir i distributersku industriju frizerske opreme i proizvoda koji također zapošljavaju desetine komercijalista i administracije. Broj zaposlenih u frizerskoj industriji je i veći. Sve ove firme su zatvorene odlukom Kriznog štaba. Većina frizerskih salona je u iznajmljenim prostorima, sa kreditnim zaduženjima sa radnicima od čijih plata zavise njihove porodice”, navode iz Saveza frizera u BiH.

Poručuju da svi trenutno imaju stopostotne gubitke, te da svaki priliv novca navedenih obrta i preduzeća zavisi od dnevnog prometa salona.

“Stoga vam se obraćamo sa zahtjevom da što prije donesete odluke o moratorijima kredita, sufinansiranje doprinosa u potpunosti za mart i april, ne odlaganje plaćanja, sufinansiranje neto plata 70 posto, odgađanje plaćanja PDV-a do 31.0 maja 2020. Morate uzeti u obzir da je vašom odlukom ugrožena egzistencija i samih poslodavaca i njihovih porodica, ne samo radnika u frizerskim salonima jer oni su u istoj poziciji kao i njihovi uposlenici”, navode iz Saveza frizera u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,