Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak u GIKIL-u nakon ekološkog incidenta, još uvijek se čekaju rezultati analize vode iz Spreče

Preuzmite sliku

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je danas Global ispat koksnu industriju Lukavac (GIKIL) nakon jučerašnjeg ekološkog incidenta. Oštećenje cijevi nastalo u srijedu ujutro, kada je dio nadkatranske vode iscurio iz rezervoara i onečistio vodotok rijeke Spreče, u međuvremenu je sanirano.

GIKIL su posjetili ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.

Tokom sastanka s menadžmentom GIKIL-a, kojem su prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite, Općinskog vijeća Gračanica te Saveza ribolovaca TK, ministar Puškar je istaknuo da će Vlada TK kao 49-postotni vlasnik poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, mjere koje podrazumijevaju odgovornost i inspekcijski nadzor.

Prema riječima izvršnog direktora za zajedničke usluge Suada Imamovića Federalna inspekcija je bila jučer na terenu, uzela uzorke vode za analizu a u GIKIL-u još nemaju povratnih informacija.

Ministar Huskanović napomenuo je ovom prilikom da je izdavanje okolinske dozvole i inspekcijski nadzor GIKIL-a u nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša ali se Vlada TK, iskreno zabrinuta, želi uključiti u rješavanje problema kako bi spriječili slične incidente u budućnosti.

Neophodno je, prema mišljenju ministra Huskanovića, uključivanje šire društvene zajednice, od državnog i federalnog nivoa do Federalnog fonda za zaštitu okoliša.

Ministar Klinčević zatražio je ovom prilikom informacije koje se tiču utjecaja nadkatranske vode na živi svijet u vodotoku rijeke Spreče te informaciju o kontinuiranoj inspekcijskoj kontroli.

Funkcionisanje privrede, rečeno je ovom prilikom, nalazi se u priortetima aktivnosti Vlade TK, ali zdravlje građana je mnogo više na toj ljestvici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,