Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak o suspenziji Nikole Špirića, predsjedavajućeg komisije za nadzor nad radom OBA

Preuzmite sliku

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ održaće danas u Sarajevu sastanak sa Izvršnim obavještajnim komitetom kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegova dva zamjenika, a sastanku će prisustvovati i rukovodstvo OBA. 

Sastanku u zgradi Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da prisustvuje i generalni direktor OBA Osman Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha, te zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministra Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA Nikola Špirić rekao je Srni da će na sastanku biti riječi o situaciji u ovoj agenciji.

“Tačka dnevnog reda definisana je prije 20 dana kada smo imali posljednju sjednicu, a na sjednici ćemo vidjeti na koji način ćemo se odnositi prema izazovima, problemima i svemu ostalom što smo imali priliku da čujemo na dosadašnjim sjednicama komisije kada je riječ o OBA”, istakao je Špirić.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i zaključak Predstavničkog doma parlamenta BiH, usvojen 5. jula, kojim se poziva Zajednička komisija da privremeno suspenduje predsjedavajućeg Špirića, poslanika SNSD-a, do hitnog izjašnjenja Komisije o medijskim navodima da je falsifikovao zaključke Komisije.

Špirić je potvrdio da će zaključke parlamenta staviti na dnevni red komisije koja bi trebalo da donese odluku i napomenuo da nema ništa protiv da parlament donosi zaključke.

“To je zajednička komisija oba doma. Procedura je da zaključak jednog doma mora da potvrdi drugi dom, ali bez obzira što drugi dom nije potvrdio, ja ću taj zaključak staviti na uvid i odlučivanje komisije, iako se radi izvan poslovnika domova o zajedničkim komisijama”, rekao je Špirić.

U drugom zaključku Predstavničkog doma od Zajedničke komisije se traži da im se dostavi informacija o tome da li je Špirić uputio OBA zaključke koje Komisija nije usvojila.

Sjednica je zakazana za 10.00 časova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje