Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šarović: Neophodno zamrznuti cijene goriva, standard stanovništva je ugrožen

Preuzmite sliku

Kako bi se spriječilo dramatično ugrožavanja standarda stanovništva zbog velikog povećanja cijena nafte i naftnih derivata SDS smatra da Vlada RS treba na određeno vrijeme da zamrzne cijene ovih energenata, poručio je predsjednik SDS Mikro Šarović.

On kaže da je stav SDS da je u ovom trenutku neophodno da se na određeno vrijeme ograniče i marže distributerima ovih proizvoda.

Šarović smatra da vlast u ovako teškim situacijama mora da reaguje kako bi se preduprijediti štete koje su vidljive u skoroj budućnosti.

„Smatramo da bi korisna mjera bila da se Budžet RS odrekne posebnih akciza na autoputeve i puteve u korist poljoprivrednika kako bi se u značajnoj mjeri zaštitili od povećanje cijena hrane, jer se zna da od ulaznih elementa đubriva i nafte zavisi cijena poljoprivrednih proizvoda“, kazao je Šarović ističući da bi ova mjera predstavljala značajnu pomoć stabilizaciji tržišta i poljoprivrednom sektoru u RS.

On navodi da mjere koje SDS predlaže nisu ništa novo i da se primjenjuju u zemljama u okruženju i EU.

Najveći problem, prema Šarovićevim riječima je što vlast oklijeva i nema bilo kakvih sistemskih rješenja za ovakvu situaciju, za razliku od nekih drugih zemalja koje se trude da pomognu svom stanovništvu.

On kaže da vlast treba narodu objasniti na šta se troši novac prikupljen od akciza na gorivo.

„Na ovaj način za autoputeve u posljednje dvije godine prikupljeno je 302 miliona KM, a skoro ista cifra je izdvojene i za puteve. Za to vrijeme nije izgrađen ni jedan kilometar autoputa i logično se postavlja pitanje gdje su ta sredstava“, kaže Šarović.

On napominje da pored ovih imamo i značajan dio drugih akciza i taksi koje ulaze u cijenu goriva koje se troše kroz budžet.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje