Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šarović: Nama nije problem da se izostavi nacionalni prefiks u Predsjedništvu BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, nakon sastanka u sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu, rekao je da međunarodni izaslanici ne znaju s kim imaju posla, misleći na prethodne današnje razgovore američkog izaslanika Matthewa Palmera i evropske izaslanice Angeline Eichhorts s predstavnicima vladajućih stranaka iz Republike Srpske.

Šarović je bio učesnik potonjeg sastanka koji su navedeni zvaničnici, osim s vladajućima, zasebno održali s liderima opozicionih stranaka iz tog entiteta da bi čuli mišljenje u vezi s promjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

“Mi smo kazali da je to jako važno za naš evropski put. Nama nije problem da se izostavi nacionalni prefiks u Predsjedništvu BiH, kao ni asimetrična rješenja”, izjavio je Šarović novinarima.

Njegovo je mišljenje da vladajući, i pored podizanja ljestvice zahtjeva, žele zapravo propast priče o mijenjanju Izbornog zakona, dok Šarović smatra veoma važnim i tehničke izmjene “jer izbore osvajaju oni koji broje glasove“. Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, također učesnik sastanka navedenih izaslanika iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije s opozicijom RS-a, nije optimističan u vezi s ovom pričom o izmjenama izbornog zakonodavstva. Smatra da vladajući samo ‘troše vrijeme do izbora’.

Prema Borenovićevoj izjavi, opozicija će ipak biti izborni pobjednik zbog podrške naroda.

Treći učesnik sastanka izaslanika s opozicionarima, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić smatra da su gosti pokazali razumijevanje za stavove svih strana u pregovirima. Za Nešića je pozitivno što u pregovorima, pozicija Republike Srpske nije upitna u okviru Bosne i Hercegovine, izjavio je on između ostalog. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,