Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šarović: Imamo potvrde da je uvezen isključivo gas za željezare

Preuzmite sliku

Imamo sve potvrde od naših nadležnih institucija, ali i iz regiona da je u Republiku Srpsku sve do sada uvezen isključivo tehnički gas namijenjen željezarama – kaže predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Pozvao je medije i nadležne organe da direktno iz Siska, gdje se nalaze postrojenja za tehnički gas, koja nemaju dozvolu hrvatskih nadležnih organa za proizvodnju i promet medicinskog kisika, zatraže informaciju o tome kada i koliko puta je preduzeće TGT Tehnogas uvezao tehnički gas.

– I sve su to radili tako što su u našoj agenciji registrovali gas iz Pule gdje zaista postoji dozvola za medicinski kiseonik, a uvozili jeftinije. Dakle, registrovali su jedno, podmetali drugo. Nikada nisu uvezli medicinski kiseonik koji je potpuno prečišćen, koji ima certifikat i tretira se kao lijek – rekao je Šarović i dodao da se sve to može lako provjeriti.

Dokaze imate, navodi Šarović i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, jer je na dokumentaciji prilikom uvoza uvijek pisalo „tečni kiseonik“ a nikada medicinski.

To se, kako dodaje, vidi i na pečatu TGT Tehnogas gdje jasno piše „Fabrika tehničkih gasova“.

– Čuli smo od njih teze da je, iako nije medicinski, „kisik čist“ i da nema veze je li medicinski. Pa zašto onda cijeli svijet koristi isključivo medicinski kisik? Zašto postoji evropska regulativa za medicinski kisik? – napominje Šarović.

Upozorio je da, nastavljajući praksu zamajavanja javnosti, predstavnici vlasti uporno izbjegavaju da kažu da Agencija za lijekove jedina posjeduje Kontrolni laboratorij koji je dio mreže evropskih regulatornih laboratorija za lijekove i jedina je ovlaštena i osposobljena da kaže šta je ispravno a šta ne.

Šarović je istakao da kiseonik kao lijek ne može testirati „akreditovano tijelo“ već isključivo nadležna labaratorija za lijekove.

– Sakrili su i da Agencijom za lijekove BiH upravlja Stručno vijeće čiji član, od osnivanja je Lazar Prodanović, i da su upravo članovi iz SNSD glasali za pravilnik koji sada pokušavaju osporiti! Kriminal, posebno ovako strašnih razmjera, mora se prestati prikrivati političkim pričama, a prema našim informacijama Republičko javno Tužilaštvo već je zatražilo informacije od nadležnih organa o ovom slučaju kao i Okružno Tužilaštvo Bijeljina – kazao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,