Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevski policajci će nositi kamere na uniformama

Preuzmite sliku

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica (Narod i pravda) je najavio da će policajci ubuduće na uniformama nositi kamere.

Istakao je da je Kantonalna vlada danas usvojila projekt nabavke kamera. Kako je kazao, za ovu namjenu bit će potrošeno 490.000 KM. Uvjerava da će se na ovaj način poboljšati rad policije.

“Zaštitit ćemo integritet policajaca, ali ćemo zaštititi i građane od mogućih zloupotreba od policajaca”, naglasio je ministar Katica.

Napomenuo je da će se snimci moći koristiti i kao dokazni materijal u postupcima različitih vrsta. Smatra da će se moći upotrebljavati i kao dobar edukativni materijal.

Tokom 2020. godine građani Kantona Sarajevo podnijeli su 294 pritužbe na rad policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona, jednog od deset ministarstava u entitetu Federacija BiH.

Okončane su 184 unutrašnje istrage, od čega su 63 bile bez dovoljno dokaza, u 39 slučajeva istrage su osnovane, u 39 slučajeva neosnovane, navedeno je u Izvještaju o radu MUP-a KS-a.

Kamere na uniformama nose policajci i u pojedinim drugim državama, među kojima su Sjedinjene Američke Države.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,