Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo War Tunnel VR: Virtuelno iskustvo prolaska kroz Tunel spasa

Preuzmite sliku

Spomenički kompleks Tunel “D-B” bogatiji je za još jednu atrakciju ‘Sarajevo War Tunnel VR’, gdje posjetitelji kroz virtuelnu realnost mogu proći kroz tunelsku cijev, poznatiju kao Tunel spasa.

“Pored audio vodiča na šest jezika i vodiča na znakovnom jeziku za osobe sa oštećenjem sluha, ovo je još jedan iskorak SK Tunel “D-B” u sferi informacionih tehnologija”, kazao je za Fenu glasnogovornik Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo Irfan Gazdić.

Istakao je da je projekt konkurentan i u potpunosti u kontekstu savremenih tehnoloških tokova, što ga čini izazovnim prije svega mladima, kao ciljanoj kategoriji.

“Za početak, VR planiramo koristiti za interaktivne projekte upravo sa mladima, jer oni svijet svakako posmatraju kroz prizmu savremenih tehnoloških dostignuća”, kazao je te dodao da projekt doprinosi očuvanju kulture sjećanja, što je i konačni cilj svih projekata koje radi taj fond.

Koordinatorica projekta Selma Rizvić okupila je ekipu vrhunskih profesionalaca za realizaciju ovog projekta, režiju digitalnih priča potpisuje Ahmed Imamović, a naratori su glumci Selma Alispahić i Boris Balta.

Autor muzike i producent zvuka je Adnan Mušanović, snimatelj Bojan Mijatović, a aplikaciju su programirali studenti Ajdin Jajčanin i Tarek-Abdurrazak Chahin uz superviziju asistentica Sande Šljivo i Ivone Ivković-Kihić. Dizajn projekta uradila je Selma Rizvić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje