Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sarajevo: Više od 100 učesnika u aktivnostima Bee Festa 2019.

Ovogodišnji 17. Sajam pčelarstva i pčelarske opreme, popularni Bee Fest, će se održati od 9. do 12. septembra u Sarajevu.

Ovaj put će festivalski gosti biti pčelari iz Republike Hrvatske.

Riječ je o najstarijem i najvećem sajmu pčelarstva i pčelarske opreme koji će ove godine biti održan na Trgu ispred BBI centra, dok će tradicionalna edukacija i druženje pčelara, uz razmjenu iskustava biti održana 14. septembra u Trnovu, prenosi Fena

Festival je pokrenuo aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju pčelara i pčelarstva u BiH, a posebno razvoj tehnologija u pčelarstvu.

Namjera je da se građani kontinuirano edukuju o pozitivnim efektima konzumacije meda i drugih pčelinjih proizvoda kod svih starosnih kategorija, a posebno djece.

Također, pokrenuto je i takmičenje u dječijem stvaralaštvu, pod nazivom “Med je cool”. U takmičenju učestvuje više od 1.000 mališana, koji šalju svoje likovne i literarne radove.

Posjetitelji će imati priliku da svakodnevno razgovaraju sa najboljim pčelarima BiH o koristima meda, propolisa, matične mliječi, polena i preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

U okviru sajma će biti predstavljena i oprema za pčelarstvo, kao i preparati i kozmetika na bazi ljekobilja i pčelinjih proizvoda.

Časopis “BH pčelar” dodijelit će priznanja BH Pčelar 2019, najavljeno je iz Press službe Festivala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje