Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Vatromet povodom nove 1442. hidžretske godine

Preuzmite sliku

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, danas, u srijedu, sa akšam-namazom nastupila je nova 1442. hidžretska godina. Tim povodom je nakon akšam-namaza u starom dijelu Sarajeva upriličen vatromet, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak, 20. augusta, odnosno, 1. muharrema 1442. hidžretske godine.

Povodom nove 1442. hidžretske godine, na Žutoj tabiji u Sarajevu okupili su se i brojni građani kako bi pratili vatromet, što su brojni od njih zabilježeli i svojim kamerama.

Tim povodom Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uputio je danas muslimanima novogodišnju čestitku, u kojoj istakao kako se svake godine muslimani širom svijeta u ovo vrijeme prisjećaju hidžre Allahovog poslanika Muhameda, a.s, iz Meke u Medinu, datuma koji je predstavljao prekretnicu u historiji islama i početak muslimanskog kalendara.

“Hidžra je bila i ostala trajno nadahnuće u životu svakog muslimana i muslimanke. Ona sa sobom nosi poruku o vrijednosti domovine, sigurnosti i slobode. Ove vrijednosti trebamo staviti u vrh naših zajedničkih prioriteta i za njih se zalagati u vremenu kada se naš narod i domovina nalaze pred brojnim izazovima i iskušenjima. Poslanik Muhamed, a.s, nas je svojim primjerom podučio da se sloboda nikome ne daje bez spremnosti na odricanje i žrtvu. On nas je podučio da se ovi ciljevi mogu postići samo požrtvovnošću i snagom vjere. Zato je početak nove hidžretske godine prilika da obnovimo svoj zavjet Bogu, a zatim svom narodu i domovini“, poručio je reis Kavazović.

Reisu-l-ulema je svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i bošnjačkoj dijaspori, svim imamima i pripadnicima Islamske zajednice čestitao novu 1442. hidžretsku godinu, uz želju da svima bude sretna i berićetna.

“Molim Uzvišenog Allaha da muslimanima podari slogu, da ujedini njihova srca u dobru, da našu zajednicu učvrsti u napretku, da našu domovinu čuva u blagostanju i miru, i da svim ljudima ukaže na put sreće i uspjeha“, naveo je u čestitci reisu-l-ulema Kavazović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje