Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Upriličena svečanost povodom 1. jula, Dana policije u FBiH

Preuzmite sliku

Svečanom ceremonijom i prigodnim programom u sarajevskom Centru za edukaciju i sport “Safet Zajko“ u petak je obilježen 1. juli, Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, zamjenik direktora Federane uprave policije (FUP) Ensad Korman, predstavnici različitih nivoa vlasti BiH, broje zvanice i gosti.

Program je počeo postrojavanjem, a nastavljen svečanim prolaskom ešalona zastava uz helikoptersku podršku iz zraka, također sa istaknutom državnom zastavom Bosne i Hercegovine. Potom je intonirana himna BiH te na prigodna način odana počast za sve poginule pripadnike policije.

-Novalić: Zahvaljujući radu policija FBiH je sigurno područje za rad i život-

“Federacija Bosne i Hercegovine je sigurno područje za rad i život. Ovaj važan rezultat nije slučajan, nije došao sam od sebe, on počiva na vašem radu, na tome kako ste obučeni, organizirani te kako izvršavate svoje složene obaveze u ovim izazovnim vremenima“, rekao je na samom početku obraćanja premijer Novalić.

On je čestiitao 1. juli svim pripadnicima policije u FBiH.

“U srži vašeg zadatka je sigurnost FBiH i svih njenih građana. Kao i u svakoj drugoj zemlji i kod nas, nažalost ima kriminalnih i kažnjivih ponašanja. Stopa kriminaliteta kod nas je važan znak da radite sistematski, odgovorno i profesionalno“, kazao je Novalić.

Bitnim segmentom rada policije istakao je prevenciju na kojoj se, kako je kazao, mnogo radi i mnogo ulaže. „Formula je jednostavna, više prevencije i edukacije, manje problema u stvarnosti“, kazao je Novalić.

Dodao je kako je prije nekoliko godina na sceni bila prisutna migrantska kriza, dok su danas pred društvom sve prisutniji izazovi poput kibernetičkih opasnosti i napadi od kojih nije pošteđen niko, od građana do privrednih subjekata, pa ni države.

-Čampara: Građani imaju pravo na mir-

Ministar Čampara konstatovao je kako građanima treba policija zasnovana na demokratskim principima kojoj je cilj očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja.

“Ponosan sam na činjenicu da policija u Federaciji BiH počiva na demokratskim i evropskim standardima i da je u službi građana. Pokazali ste jedinstvo, snagu i spremnost da se zajedničkim djelovanjem suprotstavite svakom vidu narušavanja sigurnosne situacije u FBiH”, poručio je Čampara.

Iskazao je zahvalnost svim policajcima za postignute rezultate u borbi protiv svih oblika kriminala, te kazao kako se nada da će dalje biti ustrajni u toj borbi.

“Građani imaju prvao na mir, ličnu i imovinsku sigurnost, a mi obavezu da im to osiguramo, što svakako podruzumijeva i našu obavezu da rezultatima opravdamo njihovo povjerenje”, zaključio je Čampara, čestitajući praznik svim pripadnicima policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje