Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: U toku sastanak o formiranju nove stranke, stigli lideri pet partija

Preuzmite sliku

U prostorijama Platforme za progres (PZP) počeo je treći sastanak stranaka koje su dogovorile zajednički nastup na izborima naredne godine, a sada pregovaraju o formiranju nove političke partije.

Domaćin sastanka je Mirsad Hadžikadić (PZP), a na sastanak je stigla delegacija DF-a koju predvodi Dženan Đonlagić, zatim predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, predstavnici Građanskog saveza (GS) te Miro Lazović i Ivo Komšić u ime Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD).

Lider DF-a Željko Komšić nije prisutan na sastanku s obzirom na to da ima obaveze u Predsjedništvu BiH i sastanak sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom.

Akteri sastanka su kazali za Klix.ba da za sada još ne žele izlaziti s imenima kandidata niti govoriti o formi djelovanja jer su zbog toga danas došli da razgovaraju.

Enver Bijedić (Socijaldemokrate BiH) je rekao da predstavnici pet političkih subjekata razgovaraju i traže minimum zajedničkog, kako bi bili značajan, odnosno jedan od ključnih subjekata pri formiranju vlasti nakon izbora naredne godine

Mirsad Hadžikadić je poručio da se traži najbolja opcija, ali da će konačne odluke o budućem djelovanju donijeti organi, odnosno predsjedništva stranaka koje učestvuju u pregovorima. Dodao je da danas neće biti govora o kadrovima, jer prije toga trebaju usaglasiti principe i programe.

Kako se ranije pisao, oni su dogovorili zajednički nastup na Općim izborima 2022. godine, a još je preostalo da dogovore formu u kojoj će nastaviti djelovanje.

Prva opcija je formiranje potpuno nove političke stranke, što bi bilo jednostavnije, i zbog kandidatskih listi i zbog sveopćeg dojma jedinstva u javnosti. Druga opcija je široka koalicija, no to je manje vjerovatno.

Lideri ovih stranaka su se okupili oko ideje okrupnjavanja opozicije kroz spajanja nekoliko političkih stranaka ljevice i centra, koje gube biračko tijelo ili ga imaju nedovoljno za bilo kakav ozbiljniji poduhvat, pa bi ujedinjenje značilo i veću šansu naredne godine. (Foto: T. S. |- Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje