Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Turska vojna misija u BiH podijelila kurbansko meso šehidskim porodicama (FOTO)

Povodom Kurban-bajrama jutros je ispred Narodne kuhinje Stari Grad šehidskim porodicama podijeljeno oko 50 paketa sa kurbanskim mesom, u organizaciji Turske vojne misije u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Tetka Zilha Šeta, upravnica Narodne kuhinje Stari Grad, kazala je za AA da je danas nastavak aktivnosti koje sprovode od juče. Ističe da već tradicionalno, petu godinu zaredom, Turska vojna misija sprovodi ove aktivnosti i pomaže Narodnoj kuhinji.

“Kako god se oni smjenjivali mene ne zaboravljaju, moj narod i ovu kuhinju. Danas su došli sa hedijom – kurbanskim mesom koje je podijeljeno šehidskim porodicama. Nekako mi je drago pošto su oni u uniformi, a djeca ovih majki su danas na Ahiretu. To su najteži slučajevi”, naglasila je tetka Zilha.

Tokom podjele pakete u Narodnu kuhinju su i dalje pristizali bh. građani koji donose kurbansko meso. Tetka Zilha kaže da je tako bilo i juče te da će se nastaviti tokom sva četiri dana Kurban-bajrama.

“I mimo Kurban-bajrama mi imamo svoju pomoć. Do danas je bilo više od 1.000 automobila”, pojasnila je tetka Zilha dodavši da su građani donijeli više od 20 tona kurbanskog mesa.

Brigadir Abdullah Ozkantar, predsjednik Turske vojne misije u BiH kazao je za AA da su i ove godine odlučili povodom Kurban-bajrama da obraduju bh. građane podjelom paketa kurbanskog mesa.

“Prvenstveno narodu sa kojim kao Turska vojna misija živimo, našim Bosancima i Hercegovcima”, istakao je Ozkantar. Podsjetio je da je Turska vojna misija došla u BiH 1994. godine i od tada do danas pomažu u oblasti kulture, ali i kada su u pitanju socijalni problemi.

“Danas imamo projekat društvenog tipa – podjelu paketa sa kurbanskim mesom i to ne samo u Kantonu Sarajevo nego i šire i ne samo Bošnjacima nego i drugim narodima. Ovi paketi će biti podijeljeni, pored Sarajeva, u Zenici, Zavidovićima, Jablanici, Livnu, Srebrenici, tamo gdje imamo naše Lot kuće”, naglasio je Ozkantar.

Prema njegovim riječima, podijelit će oko 1.000 paketa sa kurbanskim mesom, dakle, svima onima kojima je pomoć potrebna. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje