Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Prilikom izvođenja građevinskih radova pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri tijela

Preuzmite sliku

Na lokaciji se nalazi istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, koji koordinira rad službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.

U sarajevskoj općini Novi Grad, na lokalitetu Alipašin Most, prilikom izvođenja građevinskih radova, pronađeni su posmrtni ostaci, odnosno više koštanih posmrtnih ostataka za koje je ljekar sudbene medicine, potvrdio da asociraju na ostatke ljudskog podrijetla.

Radovi su obustavljeni, a pokrenut je proces ekshumacije, kojim po nalogu tužitelja, koordinira istražnitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Na lokaciji se nalazi ljekar sudbene medicine-patolog, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radni i mehanizacija, kao i policijski djelatnici MUP-a KS, koji osiguravaju lokaciju.

Prema preliminarnim iskopavanjima, radi se o posmrtnim ostacima najmanje tri tijela.

Nakon izvršene ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Uposlenici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih, koji se provode u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje