Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Paketi Vakufske direkcije Turske već stigli u stotine domova socijalno osjetljivih osoba

Preuzmite sliku

Socijalno osjetljivom stanovništvu na širem području Bosne i Hercegovine Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS podijelio je danas nekoliko stotina prehrambenih paketa Generalne vakufske direkcije Turske od ukupno 5.000 koliko ih je jučer stiglo, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Hiljadu paketa smo rano jutros poslali prema Sarajevu i dijeliće se preko Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH u narednim danima ramazana, a obradovaće mnoge jetimske i socijalno ugrožene porodice. Veliki broj paketa će biti podijeljen u naredna dva dana ramazana kao ustaljena podrška postačima koje Vakufska direkcija Turske svake godine pripremi narodu BiH“, istakli su iz MFS-EMMAUS-a.

MFS-EMMAUS pakete tradicionalno distribuiše u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje i muftijstvima.

Uprkos brojnim preprekama i teškoćama konvoj s 5.000 prehrambenih ramazanskih paketa u srijedu je stigao u kapacitete MFS-EMMAUS-a. Distribucija do krajnjih korisnika će kao i prethodnih godina biti realizirana u saradnji s Uredom za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH, Udruženjem Ilmijje, muftijstvima i Udruženjem H.O. Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus”.

Partnerski odnos Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, putem kojih se realizuje ovaj projekat, ukazuje i pokazuje da vakufi imaju i dobrotvornu ulogu, odnosno ulogu pomoći društvu i pojedincu kroz socijalno odgovorne projekte.

Ramazan je kao nijedan drugi mjesec važan za vakufe, jer su vakifi upravo u ovom mjesecu iskazivali svoju religijsku osjetljivost spram pojedinaca kojima je potrebna pomoć, ali i cjelokupne društvene zajednice koja je generalno artikulisala potrebe pojedinaca.

U tom kontekstu vakuf u toku ramazana pokazuje da osim čisto vjerske funkcije ima i drugu koja je neraskidiva i proizilazi iz prve, a to je briga o ljudima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje