Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Općina Stari Grad rješava pitanje Bazena Bentbaša

Preuzmite sliku

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pokrenuli su intenzivne aktivnosti na rješavanju pitanja statusa Bazena Bentbaša i uključivanju svih nadležnih organa i institucija kako bi ovaj zapušteni i devastirani prostor koji nije u funkciji od 2009. godine ponovo imao svoju svrhu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Općine je saopšteno da je rješavanje pitanja Bazena Bentbaša projekat koji se nalazi u četverogodišnjem planu rada Ibrahima Hadžibajrića, a cilj je iznalaženje trajnog, održivog rješenja i rješavanje pitanja Bazena Bentbaša izgradnjom Sportsko-rekreacionog centra koji će omogućiti građanima na jednom mjestu, u neposrednoj blizini gradske jezgre, bavljenje sportom, odmor, rekreaciju, kupovinu i druge aktivnosti.

 • “Kako se radi o izuzetno značajnom pitanju za Općinu Stari Grad Sarajevo, ali i sve građane Sarajeva, potrebno je da se u njegovo rješavanje uključi struka i sve relevantne institucije kako bi se donijelo rješenje koje će biti u skladu sa važećim planovima i zakonom. Imajući to u vidu, općinske službe pripremile su svu potrebnu dokumentaciju i prijedloge mjera, te je upućen poziv za održavanje sastanka u Općini Stari Grad Sarajevo u 19. oktobra”, navodi se u saopštenju.

  Na sastanak su pozvani kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Faruk Muharemović, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS Boris Trapara i direktor KJU Zaštićena prirodna područja Asad Jelešković. U ime Općine Stari Grad Sarajevo sastanku će prisustvovati općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, kao i predstavnici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

  U skladu sa zaključcima donesenim na sastanku i smjernicama koje budu utvrđene prema zakonskoj osnovi, Općina Stari Grad Sarajevo odmah će pokrenuti aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i optimalnog rješenja koje će biti u interesu svih građana Kantona Sarajevo.

 • “Ukoliko svi koji su uključeni u rješavanje ovog pitanja ozbiljno pristupe njegovom rješavanju, očekivano je da realizacija projekta počne već u 2023. godini, ali naglašavamo da to ne zavisi isključivo od Općine Stari Grad Sarajevo, nego i od drugih nivoa vlasti”, navodi se u saopštenju.

  Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić izražavaju spremnost da, uz pomoć drugih nadležnih institucija, osiguraju potrebna sredstva kao i prateću dokumentaciju i provedu sve potrebne procedure kako bi se ovo pitanje što prije riješilo jer građani Sarajeva to zaslužuju.

 • Iz Općine podsjećaju da je Narodna banja na Bentbaši otvorena je 20. jula, 1902. godine. Bazeni su se punili vodom iz Miljacke, koja je dovedena podzemnim cijevima iznad tunela. U bazene je doticala i oticala voda tako da se prosječno po satu mijenjalo 60.000 litara svježe vode. Kad je Miljacka usljed kiše postajala mutna, bazeni su se punili vodom iz vrela Pjenkovca u neposrednoj blizini kupališta.

  “Tokom Drugog svjetskog rata bazeni su uništeni, a na njihovu rekonstrukciju se čekalo sve do kraja 50-ih godina prošlog stoljeća. Tada je napravljen novi bazen u koji je voda ulazila s brane pomoću pumpi, filtrirala se, te se ponovo izbacivala van. Pred početak Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, Bazeni Bentbaša su ponovo renovirani”, saopšteno je.

  Dodaje se da su nakon agresije na BiH, 1992-1995. Bazeni Bentbaša kraći vremenski period nastavili sa radom, a zatvoreni su 2009. godine zbog štete nastale uslijed plavljenja Miljacke u kojem su uništena postojeća postrojenja. Nakon što su radili skoro 100 godina, Bazeni Bentbaša danas su devastirani prostor koji nema nikakvu funkciju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,