Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sarajevo: Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma

 

Intenzivirana suradnja sa partnerskim agencijama u inozemstvu na lociranju i procesuiranju državljana BiH koji su sudjelovali na ratištima u Siriji i Iraku.

 • Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, Goran Salihović, na sastanku u Sarajevu, informirao je članove Udarne grupe za borbu protiv terorizma o trenutnim aktivnostima u borbi protiv terorizma i planiranim aktivnostima u narednom periodu.

  Tužiteljstvo BiH vodi intenzivne istrage protiv više desetina osoba, državljana BiH, koji se nalaze na stranim ratištima Sirije i Iraka, a koji prema operativnim informacijama, napuštaju ta područja, pa se sa partnerskim agencijama intenzivno radi na njihovom lociranju i izručenju u BiH radi vođenja postupka zbog navedenog kaznenog djela.

  U proteklom periodu, sa Republikom Turskom ostvarena je značajna suradnja u tom segmentu, jer se u zatvorima u toj zemlji nalazi određen broj osoba koje su bile na ratištima Sirije i Iraka.

  Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, radi na istragama u 33 predmeta koji se odnose na 70 osoba, osumnjičenim za kaznena djela organiziranja terorističke grupe, javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti, protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, kaznena djela terorizma i kaznena djela povezana sa terorističkim aktivnostima.

  Do danas su podignute optužnice protiv 20 osoba, koje se dovode u vezu sa ratištima u Siriji i Iraku, a uskoro se očekuje podizanje još dvije optužnice.

  Nekoliko državljana BiH koji se nalaze na tom području kontaktiralo je policijske i pravosudne agencije u namjeri da se vrate u BiH, sporazumno priznaju krivnju i surađuju sa pravosuđem Bosne i Hercegovine.

  Bosna i Hercegovina i njene institucije, postale su značajan partner na međunarodnoj razini, što pokazuje činjenica, da se vode međunarodne istrage i operacije i da tužiteljstvo i partnerske institucije aktivno sudjeluju u više međunarodnih operacija sa ciljem borbe protiv terorizma, a u kojima se surađuje sa agencijama iz SAD, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Srbije, Turske i drugih zemalja.

  Gotovo svakodnevno dobijaju se i razmjenjuju informacije o sigurnosno interesantnim osobama i potencijalnim terorističkim opasnostima.

  Dužnosnici policijskih i sigurnosnih agencija iz BiH, iskazali su punu opredijeljenost za intenzivu suradnju u borbi protiv terorizma u narednom periodu.

  O aktivnostima u borbi protiv terorizma i drugih oblika organiziranog kriminala, glavni tužitelj će sutra razgovarati i sa visokom delegacijom iz Republike Francuske.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,