Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Obilježena godišnjica pogibije sedmero djece u ulici Bakarevića

Preuzmite sliku

Danas je položeno cvijeće na mjesto masakra u ulici Bakarevića kod broja 5, u sarajevskom naselju Bistrik, u znak sjećanja na sedmero ubijene djece, javlja Anadolu Agency (AA).

U ime Kantona Sarajevo, cvijeće je položio ministar zdravstva Haris Vranić, koji je poručio kako je veoma važno obilježavati godišnjice stradanja djece i ostalih civila Sarajeva te da je to bitno zbog mlađih generacija, kako bi se ostavila trajna poruka da se zločini nikada ne smiju ponoviti.

Na današnji dan, 1993. godine, tačno u 20:45 sati, gelerima minobacačke granate ispaljene sa položaja vojske RS na ovo mjesto ubijeni su dječaci Nihad Ćatić, Velid Muftić, Senad Pliska, Almir Poturić, Sanjin Rustempašić, Sinanudin Šećerović te djevojčica Belma Zijadić, navedeno je u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Pomisao da su neljudi s okolnih brda vrebali i koristili priliku kada će pobiti nevinu djecu su stravični i nepojmljivi normalnom ljudskom biću, istakao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina Fikret Grabovica.

“Nama roditeljima, posebno teško pada saznanje da nikada do sada nije podignuta ni jedna optužnica za zločine nad djecom tokom opsade grada. Prosto je nevjerovatno da optužnice nema za ovaj slučaj, a postoje saznanja da se radilo o dojavi koja je uzrokovala ovaj masakr. Očekujem da će pravosudne institucije u narednom periodu raditi svoj posao i kazniti bar one najodgovornije za strašne zločnine”, kazao je.

Mersudin Šećerović bio je na mjestu masakra, nekoliko minuta nakon što je ubijen njegov brat Sinanudin, čije je tijelo sklonio. Kazao je kako je ogromna tuga izgubiti brata, te da svaki dan proživljava taj događaj. On je na mjesto masakra danas došao zajedno s ocem i suprugom, kao i sinom koji nosi ime njegovog brata Sinanudina.

Njegov otac Vehbija rekao je da za njega i njegove komšije čiju su djecu ovdje ubili ne postoji utjeha i da će bol nositi do tabuta. Poručio je da je najvažnije ne zaboraviti agresiju na Bosnu i Hercegovinu i ubistva nedužnih civila.

Na spomen-obilježje ubijenoj djeci cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva i Unije civilnih žrtava rata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje