Utorak, 14. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sarajevo: Obilježena 28. godišnjica od bitke u Dobrovoljačkoj

Dvadeset osma godišnjica je od bitke u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada je prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku došlo do sukoba između pripadnika JNA i branilaca Sarajeva. Bez zvaničnog obilježavanja na mjestu događaja, a delegacija Republike Srpske godišnjicu je obilježila u Miljevićima.

Najuža delegacija Republike Srpske položila je vijenac danas kod Spomen-krsta u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, povodom 28 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Delegacija iz RS danas, kao ni prethodne tri godine, nije posjetila mjesto događaja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj a tamo ovaj put, zbog mjera uzrokovanih pandemijom nije bilo ni bivših pripadnika zelenih beretki i boraca armije Republike BiH koji su na tom mjestu prethodnih godina obilježavali 3. maj, dan kada su se 1992 godine, odvijali, kako kažu, događaji koji su presudni za odbranu Sarajeva i cijele BiH.

S druge strane u Miljevićima je odana počast stradalim pripadnicima JNA, okupile su se tamo i porodice stradalih vojnika čiji članovi su još prije tri godine svoje nedolaženje na 3. maj u današnju ulicu Hamdije Kreševljakovića, nekadašnju Dobrovoljačku, obrazložili činjenicom da im sarajevske vlasti, kako su naveli, ne daju da na mjestu stradanja postave spomen obilježje na kom bi zapalili svijeće i položili cvijeće, a i da ne žele da se ponove neki nemili događaji kada su ruže i svijeće sklanjane.

“I danas u vanrednim okolnostima smo došli da odamo počast ubijenim vojnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu. Ubile su ih muslimanske paravojne formacije i tada su pucali na kolonu koja je po dogovoru trebala da mirno napusti Sarajevo po dogovoru između Alije Izetbegovića i komandanta Druge armijske oblasti generala Kukanjca”, kazao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Problem su različita tumačenja onoga što se dogodilo u Dobrovoljačkoj odnosno pitanje – šta bi stajalo na spomen ploči. Naime, predstavnici Srba tvrde da su u Dobrovoljačkoj ulici ubijena 42 nevina mladića, pripadnika bivše JNA, da je njih 70 ranjeno a više od 200 zarobljeno.

S druge strane istraga Tužilaštva BiH kaže da je ubijeno 7 vojnika JNA dok ih je 14 povrijeđeno.

Ko je počeo prvi pucati u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici nikada nije razjašnjeno do kraja. Za jedne je Dobrovoljačka simbol odbrane, za druge je simbol stradanja. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje