Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Nakon porođaja preminula 37-godišnja Belma Šoljanin, bila zaražena koronavirusom

Preuzmite sliku

Na izolatoriju na Podhrastovima u Sarajevu preminula je 37-godišnja Belma Šoljanin, direktorica Instituta za majku i dijete, filantropkinja koja godinama nesebično pomaže mladim mamama i trudnicama da lakše i uspješnije shvate ulogu roditeljstva. 

Šoljanin, koja je bila zaražena korona virusom, se prije tri dana porodila u Ginekološko-akušerskoj klinici KCUS-a i na svijet donijela zdravog dječaka koji je negativan na virus.

Vezano | Srceparajući posljednji status preminule Belme Šoljanin: “Covid postoji, taj strah niste doživjeli, lavovska borba traje” 

Iza nje je ostao suprug i dvije curice, koji su također trenutno pozitivni na korona virus.

  • Belma je, prema podacima KCUS-a, u 35. sedmici trudnoće primljena u izolatorij na Podhrastovima, gdje je imala obostranu upalu pluća i ozbiljnu kliničku sliku.

    Liječena je i ljekari su pustili da se trudnoća razvija do minimalne zrelosti bebe. Potom su morali obaviti porod, carskim rezom, kako ne bi izgubili bebu. To je obavljeno prije tri dana na GAK-u, nakon čega je mlada žena vraćena u izolatorij, dok je beba ostala na klinici na Jezeru, piše bnn.ba.

    Belma je kao majka i psiholog, svojim savjetima pomogla velikom broju ljudi, njena prerana smrt je bez sumnje pogodila više od 61.000 žena koje su članice grupe Centar za trudnice i mlade majke.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje