Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Na Internacionalnom univerzitetu održana promocija 14. generacije diplomanata

Preuzmite sliku

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) organizovao je 14. svečanu promociju i dodjelu diploma diplomantima, magistrantima i doktorantima ovog univerziteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanoj promociji su prisustvovale visoke zvanice iz Bosne i Hercegovine, Turske i drugih država, uključujući ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Cavusoglua, koji boravi u zvaničnoj posjeti Sarajevu, i ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadika Babura Girgina.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu ove godine ispratio je 270 diplomanata, magistranata i doktoranata.

– Cavusoglu se obratio prisutnima-

Cavusoglu je u obraćanju čestitao svima na organizaciji ove svečanosti i prenio pozdrave i čestitke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Ovaj univerzitet je još jedan most koji obilježava čvrsto prijateljstvo naših zemalja i želim da im se zahvalim na tom doprinosu. Uvijek se osjećam kao kod kuće kada dođem u Sarajevo. Ova zajednička historija i kultura su vodić naše budućnosti“, rekao je Cavusoglu.

Naglasivši kako je ovo nezaboravan trenutak za studente koji su marljivim radom i zalaganjem završili studije, Cavusoglu je kazao da svaki kraj predstavlja i novi početak.

“Možete biti ponosni na sebe. Nekada čovjek uspije, a nekada padne. Ali zapamtite, sva moć na svijetu počinje kao moralna čvrstina, a svaki poraz počinje kao moralni neuspjeh. Ovo su riječi rahmetli Alije Izetbegovića. Ako ste iskreni prema sebi, vjerujete u svoje vrijednosti i svoju unutrašnju snagu, onda nema razloga za strah. Moj vam je savjet da nikada ne odustajete“, kazao je Cavusoglu.

– Radom i znanjem služiti čovječanstvu-

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), prof. dr. Ahmet Yildirim istakao je kako vjeruje da će diplomanti ovog univerziteta svojim radom i znanjem služiti čovječanstvu.

“Danas ovi mladi ljudi počinju novi život nakon diplomiranja. Naši diplomanti neće samo služiti čovječanstvu nego će dati značajan doprinos svjetskom miru. Zato od svih vas tražim da vrijedno služite čovječanstvu. Želim vam sve najbolje u vašoj budućnosti“, kazao je Yildirim.
Želim se na kraju zahvaliti i roditlejima zato so su izabrali IUS.

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) Hasan Topaloglu čestitao je svim diplomantima, magistrantima i doktorantima na uspjehu koji su postigli.

“Neka su vam sretni svi budući dani kao i ovaj današnji. IUS je uvijek pružao i pružati će podršku svojim studentima. Vjerujem da ćemo sa našim diplomantima i dalje zadržati snažne veze i nakon što diplomiraju“, rekao je Topaloglu.

– IUS dodijelio diplome za više od 3.000 mladih ljudi-

Od 2004. godine, IUS je dodijelio diplome za više od 3.000 mladih ljudi, koji su studirali u internacionalnom okruženju sa studentima iz 45 država i akademskim kadrom koji dolazi iz više od 12 država.

Veliki broj ovih diplomanata je kroz program stipendiranja Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) imao pristup kvalitetnom obrazovanju na jednom od najvećih univerzitetskih kampusa u BiH sa vrhunskom infrastrukturom i opremom koja je u potpunosti na usluzi studentima prilikom studiranja. IUS je akademske 2004/2005. godine otvorila Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje