Utorak, 21. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Krišto svečano dočekala premijera Slovenije Roberta Goloba

Preuzmite sliku

Premijer Republike Slovenije Robert Golob u ponedjeljak je doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, što je njegova prva zvanična posjeta inostranstvu, a u Sarajevu ga je svečano uz državničke počasti dočekala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, javlja Anadolija.

Nakon dočeka uslijedio je susret delegacija dviju zemalja, a potom je najavljen susret s predsjedavajućim i članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i predsjedavajućom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Glavna tema posjete biće kako što više pomoći Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu nakon važne geostrateške odluke Evropskog vijeća u decembru o davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob će sa sagovornicima govoriti i o bilateralnim odnosima i mogućnostima da se unaprijede. Na dnevnom redu biće i situacija na Zapadnom Balkanu i uticaj rata u Ukrajini na taj region”, saopšteno je ranije iz Ambasade Slovenije u BiH.

  • Odnosi Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine tradicionalno su prijateljski. Republika Slovenija Bosnu i Hercegovinu aktivno podržava u njenom pristupu evropskim integracijama i uspješno se trudila da se BiH dodjeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Tako je Evropsko vijeće za opšte poslove 13. decembra 2022. godine usvojilo odluku o davanju statusa zemlje kandidata, koju je Evropsko vijeće potvrdilo na sjednici 15. i 16. decembra prošle godine.

  • “Bosna i Hercegovina je najveći pojedinačni primalac razvojne pomoći iz Republike Slovenije i naš je važan ekonomski partner. Ekonomski odnosi između dvije zemlje su dobri. Više od 100 kompanija s većinskim slovenskim kapitalom obezbjeđuje radna mjesta za više od 15.000 građana Bosne i Hercegovine. Te kompanije su među najvažnijim izvoznicima i pozitivno doprinose makroekonomskoj situaciji u zemlji”, navode iz Ambasade Slovenije. ​​​​​​​

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje